Gimnazijoje lankėsi ir Karlo Plagės premiją įteikė Dr. Marianne Wrobel

DSCF3476

Gegužės 31 dieną gimnaziją aplankė Pasaulio Tautų Teisuolio Karlo Plagės dukterėčia dr. Marianne Wrobel su vyru. Ji įteikė Karlo Plagės premiją, padėką ir M. Good knygą anglų kalba „The search for major Plagge: The Nazi Who Saved Jews“ mokyklos mokytojams ir mokiniams, rengusiems leidinį Idėjos dirbant su projekto „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“ medžiaga“.

Dr. Marianne Wrobel papasakojo, jog idėja apdovanoti Lietuvos mokyklas už darbą, projektus, siekiančius įamžinti ir pagerbti Holokausto aukų atminimą, gimė po to, kai pasikalbėjo su Lietuvos ambasadoriumi D. Degučiu ir perskaitė knygą apie Karlą Plagę, vokiečių Vermacho armijos majorą, kuris Holokausto metu tarnavo Vilniuje ir išgelbėjo apie 250 Lietuvos žydų. Kaip sakė dr. Marianne Wrobel, Karlas Plage nebuvo Džeimsas Bondas, bet jo veikla didžiulė ir svarbi, o ir rizika buvo ne ką mažesnė.

Dr. Marianne Wrobel džiaugėsi, jog Lietuvoje nėra pamiršta ši skaudi ir sunki tema, jog mokytojai įtraukia vaikus į veiklą, skirtą prisiminti Holokausto aukas. Išvažiuodama viešnia ne tik padėkojo už priėmimą, svarbius ir reikšmingus darbus, bet ir prasitarė tikinti, kad čia ne paskutinis jos apsilankymas Kelmės J. Graičiūno gimnazijoje.