Anglų kalbos pamokos apie stereotipus ir toleranciją

prie pavadinimo

Kovo 18 d. mūsų gimnazija, vykdydama Comenius daugiašalį mokyklų partnerysčių projektą „Sulaužykim stereotipus, kurkim naują Europą“ pasikvietė savanorę Rafaelą Bade iš Miunsterio, Vokietijos, į netradicinę anglų kalbos pamoką.

Rafaela Bade atvyko į Lietuvą pagal Europos savanorių tarnybos programą ir šiuo metu bendradarbiauja su VšĮ Nacionaliniu socialinės integracijos institutu. Ši jauna savanorė parengė pusantros valandos trukmės interaktyvią pamoką apie nepakantumą patyčioms, stereotipinio mąstymo pavojus, būtinybę būti tolerantiškiems. Gimnazistai žiūrėjo vaizdo filmus, diskutavo, dirbo grupėmis ir individualiai, žaidė įvairius žaidimus ir atliko kitas ugdomąsias veiklas.

Nors tema mokiniams nebuvo nauja, tačiau užsiėmimo metu jie sužinojo daug naujos informacijos apie „No Hate Speech Movement“ (prieš diskriminaciją internete) judėjimą ir projektą „Myliu Pandą“, kurie skatina socialinę atsakomybę ir toleranciją. Rafaelai mūsų gimnazija – ne pirma mokykla, kurioje ji vedė tokias pamokas. Prieš tai savanorė lankėsi dviejose Klaipėdos mokyklose, todėl buvo smagu girdėti jos pagyrimus mūsų gimnazijos pirmokams, kurie aktyviai dalyvavo pamokose ir demonstravo ne tik geras anglų kalbos žinias, bet ir apsiskaitymą bei toleranciją.

Mūsų gimnazijoje bendradarbiavimas su savanoriais virsta gražia tradicija. Nadina Tauchner, atvykusi iš Austrijos ir dirbusi savanore Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje, anglų kalba antrų klasių gimnazistams vedė srautines pamokas ir praktinius užsiėmimus apie stereotipus ir prietarus, antisemitizmą, rasizmą, propagandos įtaką visuomenei; Comenius projekto asistentė Ayse Nursel Bora iš Turkijos, neseniai atlikusi gimnazijoje pedagoginę praktiką, padėjo organizuoti debatus apie jaunimo kultūrą.

 Ineta Leščiauskienė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė