Apsilankius Kromanjoniečio žemėse

prie pavadinimo

Mūsų gimnazijos mokinių grupė, dalyvaujanti daugiašaliame mokyklų partnerysčių Erasmus+ programos projekte „Menų spaustuvė“ („Publishing House of Arts“) vasario 9–15 d. kartu su kitais mokiniais iš Vokietijos, Italijos ir Ispanijos vykdė pirmąjį mobilumo vizitą Antuano de St Egziuperi licėjuje, Terrasson-Lavilledieu mieste, Prancūzijoje. Vienijanti viso projekto tema yra socialinė atskirtis, o šio mobilumo – vizualiniai menai, dizainas.

Lietuvių delegacijos – mokytojos Inetos Leščiauskienės, gimnazisčių Deimantės Andriulytės, Dianos Loginauskaitės ir Aurelijos Dapnytės – laukė sudėtinga kelionė lėktuvu į Paryžių, iš ten traukiniu į Brivę ir galiausiai automobiliu į galutinį tašką – Terrasson-Lavilledieu miestą. Čia laukė šilti prancūzų šeimininkų namai ir nauji draugai. Jau pirmąją dieną visos delegacijos pristatė savo mokyklas. Mūsų delegacija stengėsi kuo plačiau supažindinti projekto dalyvius su savo gimtąja šalimi ir prisistatymą pradėjo nuo žaidimo-konkurso apie Lietuvą, o vėliau parodė savo kurtą vaizdo filmą apie J.Graičiūno gimnaziją. Projekto dalyvius sveikino Antuano de St Egziuperi licėjaus direktorė, daug dėmesio jiems skyrė ir vietos spauda. Po šio susipažinimo mokiniai kibo į darbą: kūrė  plakatus apie socialinę atskirtį ir surengė parodą „Sienos: apsauga ir atskirtis“, dalyvavo įvairiuose užsiėmimuose, padedančiuose suvokti, kaip formuojasi socialinės grupės, kokios to pasekmės, kokios socialinės atskirties priežastys. Taip pat mokiniai dalyvavo logotipo kūrimo dirbtuvėlėse, o vėliau surengė konkursą, kuriame išrinko geriausią projekto logotipą – jį sukūrė italai. Kadangi šio projekto dalyviai leidžia ir tarptautinį jaunimo laikraštį „DEFRIT“, tai negalėjome nereaguoti į nesenus tragiškus įvykius Prancūzijoje ir tylos minute pareiškėme solidarumą su Charlie Hebdo laikraščiu. Be abejo, visi dalyviai apsilankė ir prancūzų pamokose, kur turėjo galimybę palyginti nacionalines ir užsienio mokyklų sistemas. Tuo metu mokytojai taip pat aktyviai dirbo: diskutavo apie būsimas projekto veiklas, dalinosi metodine patirtimi, kaip surengti mokinių spaudos konferenciją.

Projektas nebūtų toks patrauklus be kultūrinės patirties. O jos Prancūzijoje netrūko. Terrasson-Lavilledieu – žavus miestelis, priklausantis Dordonės departamentui Akvitanijoje, įsikūręs ant Vezeres upės krantų. Ši upė ir jos slėniai garsėja savo priešistoriniu laikotarpiu: būtent čia Europoje kūrėsi kromanjoniečiai – pirmykščiai vėlyvojo paleolito žmonės, tiesioginiai dabartinių žmonių protėviai. Taigi, mūsų mokiniai apsilankė vietose, apie kurias tik istorijos ar geografijos vadovėliuose buvo skaitę. Pabuvojome ir garsiuosiuose Lascaux urvuose, ištapytuose piešiniais, datuojamais 17 300 metų ir įtrauktais į UNESCO paveldo sąrašą. Beveik 2000 nupieštų figūrų mus tiesiog apstulbino: žvėrių, žmonių ir simbolių vaizdavimo jėga, tikroviškumas, spalvų parinkimas ir perspektyva. Tą pačią dieną po pikniko ant pavasarį žadančios upės kranto aplankėme Maison Forte de Reignac – XIV a. oloje pastatytą pilį.  Po to vykome į Roque Saint-Cristophe – garsųjį pirmykščių žmonių miestą – prieglobstį neandertaliečiams (50000 prieš Kristų), vėliau kromanjoniečiams (25000 prieš Kristų). Po to čia buvo viduramžių tvirtovė, kuri 1588 m. sugriauta religinių karų metu.  Paskutinė mainų vizito diena buvo skirta viduramžių Sarlat miestui, kuris dabar yra natūrali dekoracija filmams ir garsėja savo patiekalu foiegras – žąsų kepenėlėmis. Pastarosiomis mėgavomės pas vietinius gamintojus surengtoje degustacijoje.  Žinoma, keliaudami atgal nepraleidome trumputės progos pamatyti Triumfo arkos Paryžiuje.

Grįžome pasiilgę Lietuvos, mamos gaminto maisto, draugų ir savų namų. Bet grįžome įgiję kultūrinės, bendravimo patirties, kupini įspūdžių, turintys daugiau draugų, tolerantiškesni ir geresni.

Ineta Leščiauskienė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė, projekto koordinatorė