Pelnytas IV-osios Lietuvos mokinių muzikos olimpiados diplomas!

prie pavadinimo

2015 m. lapkričio 21 d. Klaipėdos universiteto Menų akademijoje įvyko IV-oji Lietuvos mokinių muzikos olimpiada, į kurią iš įvairių šalies mokyklų susirinko apie 40 mokinių.

Iš Kelmės į olimpiadą vyko J.Graičiūno gimnazijos IVd klasės mokinys Gabrielius Šurna ir jam gitaromis bei smuiku pritariantys draugai – muzikos studijos „Obertonas“ muzikantai Mantas Ralovėcas, Grigas Andrulis, Marius Sakalauskas bei jų vadovas muzikos mokytojas ekspertas Svajūnas Klimas.

Olimpiados dalyviai buvo suskirstyti į dvi amžiaus kategorijas, jos metu mokiniai buvo vertinami keturiose srityse: buvo tikrinamos mokinių muzikinės žinios, skaitymas iš lapo, dainos atlikimas ir savo kūrybos kompozicijos atlikimas – jai iš anksto reikėjo paruošti ir kompozicijos aprašą. Olimpiados pabaigoje diplomais buvo apdovanoti šių sričių nugalėtojai.

Pirmoje olimpiados dalyje, kol buvo vertinamos mokinių muzikinės, teorinės žinios, muzikos mokytojams seminarą „Muzikos komponavimo procesas: kaip mokiniai kuria muziką?“ surengė Lietuvos muzikos mokytojų asociacijos prezidentė, profesorė dr. Rūta Girdzijauskienė. Malonu, kad mūsų gimnaziją ji paminėjo kaip kuriančią, muzikuojančią mokyklą!

Antroje olimpiados dalyje įdomu buvo klausytis mokinių autorinės kūrybos, dažniausiai tai buvo pjesės fortepijonui, vokaliniai kūriniai, brandumu nustebino klaipėdiečio A.Zubės sukurta kompozicija – ją padėjo atlikti jaunuolių choras. O kelmiškio Gabrieliaus sukurta daina „Standing By The Moon“, kurią jis atliko grodamas gitara ir padedamas gitaristų M.Ralovėco ir M.Sakalausko, sulaukė ypač audringo palaikymo – tai buvo vienintelis kūrinys, kuriam salė pritarė plojimais!

Įspūdingoje Koncertų salėje baigę groti savos kūrybos kompozicijas, olimpiados dalyviai skubėjo į auditoriją, kur autoritetinga komisija – KU Menų akademijos Muzikos katedros dainavimo dėstytojas, profesorius,  Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro dainavimo pedagogas Edvardas Kaniava, Lietuvos edukologijos universiteto Muzikos katedros dainavimo dėstytoja, Edukacinių tyrimų instituto Neformaliojo švietimo programos vadovė dr.Vaiva Jucevičiūtė Bartkevičienė ir KU Menų akademijos Muzikos katedros dainavimo dėstytojas, docentas Mindaugas Gylys – klausėsi ir vertino jaunuolių pasirinktų dainų atlikimą. Mūsų gimnazistas G.Šurna, atlikęs grupės „Pelenai“ dainą „Lopšinė“ (jam gitara ir smuiku pritarė M.Ralovėcas ir G.Andrulis) pralenkė visus savo amžiaus kategorijos dalyvius ir IV-oje Lietuvos mokinių muzikos olimpiadoje pelnė diplomą už geriausiai atliktą dainą! Tai puikus laimėjimas prestižinėje olimpiados srityje! Be to, G.Šurna buvo apdovanotas ir specialiais prizais – knygomis, žurnalais apie muziką ir kūrybą, kompaktine plokštele. Mokytojui S.Klimui Lietuvos muzikų sąjunga dovanojo metinę žurnalo „Muzikos barai“ prenumeratą.

Kaip pats Gabrielius sako, dalyvauti respublikinėje olimpiadoje buvo labai smagi ir įdomi patirtis. Vertinti visi dalyvių gebėjimai – nuo muzikinių žinių iki kūrybinių sugebėjimų. Anot vaikino, muzikos teorija nėra jo „stichija“, todėl geriau sekėsi groti ir dainuoti. Smagiausia jam ir buvo atlikti savo kūrybos muziką ir dainą „Lopšinė“. Pasak G.Šurnos, malonu būti įvertintam ir apdovanotam, gauti prizų, bet svarbiausia pasidalinti savo muzika su kitais ir įkvėpti bei džiuginti žmones, skleisti gerą energiją savo nuoširdžiu muzikavimu. Jis ir jo draugai nekantriai laukia ir kitų konkursų bei koncertų!

Sveikiname G.Šurną ir jo draugus M.Ralovėcą, G.Andrulį ir M.Sakalauską bei vaikinų muzikos mokytoją S.Klimą, kurie šauniai pasirodė respublikinėje Muzikos olimpiadoje!