Paskaita ir seminaras apie Holokaustą ir propagandą

IMG_prie pavadinimo

Kovo 30 d. popietę mūsų gimnazijoje lankėsi Austrijos „Gedenkdienst“ visuomeninės organizacijos savanoriai, nuo rugpjūčio mėnesio gyvenantys Vilniuje ir dalyvaujantys Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus veikloje. Vykdydami projektą „Kalbamės apie Holokaustą mokykloje“ vaikinai vyksta į Lietuvos mokyklas, skaito paskaitas ir veda praktinius užsiėmimus šia tema. Mūsų gimnazijoje paskaita apie Holokaustą buvo skirta trečių gimnazijos klasių mokiniams. Po paskaitos mokiniai, susiskirstę į grupes, dalyvavo seminare „Propagandos priemonės ir poveikis“, atliko užduotis, diskutavo.

Paskaitos metu supažindinta su antisemitizmu, nacių politika karo metu, Holokaustu Lietuvoje. Holokausto metu buvo beveik visiškai sunaikinti Lietuvos žydai – apie 190 000 žmonių. Lietuvos istorijoje Holokaustas pasižymi didžiausiu aukų skaičiumi per trumpą laikotarpį. Taip pat pateiktyse buvo rodomas Karlo Jėgerio raportas, žydų populiacijos žemėlapis Lietuvos teritorijoje. Pagal šį žemėlapį, Kelmės rajone žydų gyvenę ypač daug – jie ir sudarė didesniąją dalį gyventojų.

Seminare mokiniai susipažino su propaganda įvairiose šalyse bei jos rūšimis. Rūšys skirstomos į tris spalvas: jei informacijos šaltinis žinomas, o informacija teisinga, tai – baltoji propaganda, jei nežinomas, o informacija neobjektyvi – pilkoji, jei nurodomas netikras platintojas, o žinios melagingos – juodoji propaganda. Žmonės labiausiai jos yra paveikiami, kai šalyje tvyro nepasitenkinimas, sukeliamos stiprios emocijos. Šiais laikais propagandai labai patogu sklisti internetu, ypač – socialiniuose tinkluose. Taip pat kalbėta ir apie tai, kaip apsaugoti save nuo neigiamo propagandos poveikio, raginta kritiškai mąstyti.

Paskaita ir praktiniai užsiėmimai vyko anglų kalba, taigi gimnazistai turėjo galimybę ne tik gilinti istorijos, bet ir anglų kalbos žinias, pasimokyti viešojo kalbėjimo. Įdomu buvo susipažinti su kitos šalies jaunuoliais, kurie baigę mokyklą vietoj tarnavimo armijoje pasirinko savanorišką veiklą kitoje šalyje. O Holokaustas, kaip teigė vienas savanorių, ypač svarbi tema šiandienos agresyviame pasaulyje. Jo nuomone, svarbu apie tai kalbėti, veikti, kad didžiausia pasaulio istorijoje Katastrofa nepasikartotų.

Emilija Sasnauskaitė