JAV ambasados atstovių vizitas gimnazijoje

prie-pavadinimo-2

Rugsėjo 30 diena Kelmės Jono Graičiūno gimnazijai buvo išties neeilinė – tądien ją aplankė garbingos viešnios: JAV ambasados diplomatė, kultūros atašė ponia Althea Cawley-Murphree ir šios ambasados Viešųjų ryšių skyriaus kultūros reikalų specialistė Jūratė Kirvaitienė.

Ponia Althea Cawley-Murphree mokiniams bei mokytojams parengė prezentaciją JAV prezidento rinkimų tema. Į susirinkusius gimnazistus ir mokytojus ji kreipėsi ir įžangą pasakė lietuvių kalba, o visas tolimesnis pristatymas bei diskusija vyko anglų kalba.

Klausantieji prezentacijos buvo supažindinti su JAV valdžios paskirstymo principu, politinėmis partijomis, prezidento rinkimais ir tuo, kaip jie vyksta, balsavimo principu ir daugeliu kitų dalykų, susijusių su JAV santvarka. Prezentacijos dalyviai taip pat užpildė anketas apie artėjančius prezidento rinkimus, užrašė, su kuo asocijuojasi žodžiai Jungtinės Amerikos Valstijos. Ši prezentacija mokiniams buvo puiki galimybė patikrinti ir pagerinti savo anglų kalbos žinias bei praplėsti žinių bagažą politikos, istorijos srityje.

Po prezentacijos vyko atvira diskusija, kurios metu gimnazistai galėjo užduoti klausimus ambasados diplomatei, sužinoti daugiau apie JAV valdymo sistemą bei artėjančius rinkimus, taip pat paklausti bet kuria kita jiems rūpima tema. Nors diskusija ir vyko anglų kalba, mokiniai buvo drąsūs ir uždavė daug klausimų, susijusių ne tik su politika ar kultūra. Gimnazistams buvo įdomu, kaip JAV diplomatei patinka Lietuva, lietuviai ir jų kalba, kaip ji vertina vieną ar kitą šių dienų Lietuvos aktualiją ir kt.

Ponios Althea Cawley-Murphree atsakymai buvo puiki politinio korektiškumo pamoka mūsų jaunimui: paklausta apie vieną ar kitą kandidatą į prezidentus ji pabrėždavo, kad, kaip valdžios atstovė, ji negali reikšti nuomonės šiuo klausimu, nes tai būtų laikoma kurios nors pusės palaikymu, o savo nuomonę ji jau seniai turi ir išreikš ją balsavimo metu. Pasiteiravus apie politikos realijas Lietuvoje, diplomatė atsakė, kad Lietuvos žmonės patys priims sprendimą per rinkimus, o JAV ir kitos šalys turės jį gerbti.

Įsimintino renginio pabaigoje direktorius Rimas Bielskis viešnioms padėkojo ir įteikė atminimo dovanas: muzikos studijos „Obertonas“ neseniai išleistą autorinės kūrybos diską „Obertonas: 14 metrų nuo žemės“ ir tarptautinį jaunimo laikraštį „DEFRIT“, kurį išleido mūsų gimnazijos „DEFRIT“ projekto komanda.

Diskusijai pasibaigus JAV ambasados atstovėms buvo surengta ekskursija po mūsų gimnaziją. Viešnios apžiūrėjo muzikos, garso įrašų studijas, informacijos, technologijų, sveikatingumo centrus. Jos džiaugėsi leidiniais, išleistais gimnazijos leidybos centre, ir apskritai gimnazijos bendruomenės kūrybiškumu, šilta mokyklos atmosfera, puikiomis mokinių žiniomis. Gimnazijos svečių knygoje ponia Althea Cawley-Murphree įrašė: „Kokia nuostabi mokykla! Esu sužavėta mokytojų kūrybiškumu ugdant mokinių pasitikėjimą savo jėgomis. Jūs esate tikra pasaulio piliečių bendruomenė ir mums labai pasisekė, kad galime laikyti jus savo draugais ir partneriais! Sėkmės!“

Anglų kalbos, istorijos mokytojams viešnios atvežė įvairios metodinės medžiagos, žemėlapių, knygų ir pasiūlė JAV ambasados pagalbą organizuojant kvalifikacijos tobulinimo renginius, įgyvendinant projektus.

Kelmės Jono Graičiūno gimnazija yra labai dėkinga JAV ambasados diplomatei Althea Cawley-Murphree ir kultūros reikalų specialistei Jūratei Kirvaitienei už šį malonų, šiltą, informatyvų ir bendradarbiavimą skatinantį vizitą!

 Eimantė Korytė

Nuotraukos Emilijos Sasnauskaitės ir technologijų mokytojo Martyno Turevičiaus