Vokiečių kalbos diena „Ö kaip vokiškai?“

prie-pavadinimo

Vokiečių kalba nuo senų laikų neatsiejama nuo Lietuvos švietimo, kultūros ir verslo. Vokietija užima trečią vietą tarp užsienio investuotojų Lietuvoje. Per pastaruosius metus į Lietuvą įžengę Vokietijos investuotojai „Danpower“ ir „Lidl“ papildė apie 500 vokiečių kapitalo įmonių šeimą Lietuvoje. Verslo sėkmę lemia gebėjimas bendrauti gimtąja verslo partnerio kalba, taigi vokiečių kalbą mokančių kvalifikuotų darbuotojų rengimas Lietuvoje įgyja ypatingą svarbą.

Be to, vokiečių kalbos žinios suteikia galimybę nemokamai studijuoti užsienyje. Vokietija siūlo aukšto lygio studijų programas aukštojo mokslo įstaigose, o studentai, mokantys vokiečių kalbą, gali vykti į įvairios trukmės stažuotes Vokietijos universitetuose ir institucijose. Galiausiai, vokiečių kalbos įgūdžiai priartina prie vokiečių kultūros ir padeda svetingai priimti turistus savo šalyje. Lietuva yra patraukli šalis vokiečių turistams – daugiausia užsienio svečių atvyksta būtent iš Vokietijos – todėl vokiečių kalba teikia pranašumų ir turizmo sektoriuje.

Vokiečių kalbos žinios svarbios stiprinant Lietuvos ir Vokietijos ryšius. Per dvidešimt penkerius metus po Vokietijos ir Lietuvos diplomatinių santykių atnaujinimo šalys tapo svarbiomis partnerėmis ekonomikos srityje, vyksta akademiniai mainai, plėtojamas turizmas.

Mūsų gimnazijos I-IV klasių mokiniai, besimokantys vokiečių kalbos, noriai įsijungė į vokiečių kalbos dienos renginius gimnazijoje ir mieste. Buvo ruošiami pristatymai „Kodėl verta mokytis vokiečių kalbos“, „Ką žinau apie Vokietiją“, mieste ir gimnazijoje mokiniai ėmė interviu apie Vokietiją, iliustravo vokiškas patarles. Gimnazijoje į pamokas ir į pertraukas kvietė vokiškos muzikos skambutis, pertraukų metu buvo rodomas trumpas lietuviškas filmukas „Ö kaip vokiškai?“ ir grupės „SKAMP“ sukurtas vokiečių kalbos dienos himnas „Ja, ich kann“.

Projektą inicijavo Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada Lietuvoje, Goethe`s institutas, Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmai (AHK), Vokietijos akademinių mainų tarnyba (DAAD) ir Centrinė užsienio švietimo sistemos valdyba (ZfA). Prie iniciatyvos jau prisijungė daug Lietuvos institucijų ir įstaigų, tarp jų Lietuvos vokiečių kalbos mokytojų asociacija, Lietuvos DAAD alumnų klubas, „Alumniportal Deutschland“, Vokiečių kalbos draugija (Gesellschaft für deutsche Sprache), universitetai, mokyklos.

Raimonda Anriuškienė,
vokiečių kalbos mokytoja metodininkė