ERASMUS+ projektas „M.U.S.I.C.“: vizitas Lodzėje

PRIE PAVADINIMO

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos Erasmus + projekto „M.U.S.I.C.“ komanda šių metų gegužės 26 – birželio 2 d. viešėjo Lekijoje, Lodzės miesto mokykloje „Zwiazku Nauczycielstwa Polskiego“. Tai privati pagrindinio ugdymo mokykla, kurioje mokosi tik 100 mokinių. Ji įsikūrusi Lodzės miesto pakraštyje, privačių namų kvartale, apsupta natūralios gamtos.

Mūsų gimnazijai atstovavo mokiniai Julius Ramančiūnas, Judita Klusaitė, Karolina Indrulytė ir Edvinas Janavičius, mokytojos Gitana Rudzevičiūtė ir Rima Servienė.

Muzikinio projekto „M.U.S.I.C.“ dalyviai iš Italijos, Rumunijos, Turkijos, Lietuvos ir Lenkijos dirbo kūrybinėse dirbtuvėse, jiems buvo vedami muzikos ir dainos žodžių kūrimo seminarai. Visi mokėsi dainuoti lenkišką liaudies dainą, giedoti gospelo choro giesmes, šoko folklorinius šokius.

Projekto dalyvių namų darbų pristatymo dieną mokykloje vyko tikra šventė! Namų darbams mums reikėjo pasirengti atlikti dvi lietuviškas dainas ir išmokti sudainuoti vieną bendrą dainą „We Are the World“, skirtą birželio 1-ąją minimai Vaikų gynimo dienai. Kartu su mumis dainavo ir grojo visi projekto partneriai. Šventės metu vaišinomės lenkų mokinių tėvelių paruoštomis vaišėmis – ragavome įvairių šalių patiekalų. Populiariausia buvo pica ir turkiškas saldumynas – baklava! Ant lietuviško vaišių stalo puikavosi šaltibarščiai, kugelis, cepelinai, „tinginys“. Organizatorių sumanymu mūsų, lietuvių, delegacija mokyklos kieme pasodino alyvos krūmą, papuoštą mūsų tautinėmis juostelėmis.

Be šios įsimintinos šventės lenkai projekto dalyviams surengė ekskursiją po Lodzės miestą – XIX a. tekstilės pramonės gigantą. Vietoj buvusių galingų fabrikų dabar čia įrengti muziejai, meno, pramogų, prekybos ir laisvalaikio centrai, gyvenamieji loftai. Lankėmės fabrike – muziejuje, kur susipažinome su medvilnės gamybos procesu.

Net kelis kartus praėjome pačia ilgiausia ir populiariausia Lodzėje Piotrkowskio gatve ir pasiskirstę į tarptautines komandas, atlikinėjome žinių ir pastabumo patikrinimo testą. Gatvė baigiasi Laisvės aikšte, kurios centre stovi kolona su mūsų abiejų tautų didvyrio Tado Kosciuškos statula. Lodzė – keturių tautybių ir kultūrų – lenkų, žydų, rusų, vokiečių – miestas.

Kita ekskursija buvo ne tokia smagi. Džiugus jaunimo šurmulys nutilo – mes važiavome į getą, į Holokausto muziejų. Antrojo pasaulinio karo metais čia buvo žiauriai susidorota su žydų tautybės piliečiais, kurie sudarė trečdalį Lodzės gyventojų.

Projekto dalyviams buvo surengta kelionė į Varšuvą, Lenkijos sostinę. Miestas buvo visiškai sugriautas per Antrąjį pasaulinį karą ir atstatytas su autentiškai atkurtu senamiesčiu ir išsaugotais karalių rūmais, kuriuose susipina mūsų dviejų valstybių bendra istorija. Ekskursijos po Varšuvą metu turėjome puikią progą patikrinti ir praplėsti savo istorijos žinias. Sužavėjo ir koncertas parke, po atviru dangumi, šalia karaliaus Augusto Poniatovskio rūmų: buvo atliekami lenkų tautos genijaus kompozitoriaus Frederiko Šopeno kūriniai.

Projekto dalyviai mokytojai lankėsi Lodzės Grand teatre, kur žiūrėjo baletą – klasikos ir hip hopo stiliaus kūrinį. Visi liko sužavėti tokios skirtingų kultūrų, muzikos stilių dermės.

Esame labai dėkingi lenkų gimnazijai už nuoširdų priėmimą, puikiai organizuotą, turtingą ir turiningą kultūrinę-pažintinę vizito programą. Tai buvo puiki mokslo metų pabaiga mums, projekto dalyviams. Rudenį projekto partnerių lauksime savo gimnazijoje. Projektas „M.U.S.I.C.“ tęsiasi!

Gitana Rudzevičiūtė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė,
projekto „M.U.S.I.C.“ koordinatorė

DSC_9308 DSC_9375