Gimnazistai dalyvavo programoje „Menas už regėjimo ribų“

prie pavadinimo

Rugsėjo mėnesį startavęs projektas „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ įgavo pagreitį. Spalio 23-ąją vykome į Vilnių, kur dalyvavome Lietuvos aklųjų bibliotekoje vykusioje edukacinėje programoje „Menas už regėjimo ribų“.

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) – specialioji valstybinės reikšmės biblioteka, kuri tenkina neregių ar kitų žmonių, negalinčių skaityti įprasto spausdinto teksto, kultūrinius ir informacinius poreikius. Trumpai tariant, bibliotekoje yra kaupiami ir leidžiami kūriniai, parašyti Brailio raštu, įrašyti į garsines laikmenas arba parašyti stipriai padidintu šriftu. Kūriniai bibliotekoje išduodami tik žmonėms, turintiems gydytojo rekomendaciją naudotis būtent neregiams skirtais leidiniais.

Edukacinę programą mums vedė LAB informacijos išteklių centro vadovės pavaduotoja Dalia Balčytytė. Užsiėmimo metu dekoravome puodelius, skirtus akliesiems, susipažinome su taktilinėmis knygomis. Taktilinės knygos, dar kitaip vadinamos liečiamosiomis, yra kuriamos nematantiems žmonėms. Tekstas yra rašomas dideliu šriftu, o šalia dar ir Brailio raštu, iliustracijos yra iškilios ir pagamintos naudojant daugybę skirtingų medžiagų. Medžiagos, turinčios skirtingas tekstūras yra naudojamos tam, kad neregiams būtų lengva apčiuopti formas, įsivaizduoti, kaip jos atrodo, pajusti paviršių skirtumus. Būtent tokiu principu ir kūrėme savo puodelius. Dekoracijoms naudojome daugybę medžiagų, jas karpėme, klijavome, taip pat naudojome ir iškilius flomasterius.

Dėkojame šio projekto kuratorei mūsų mokykloje Albinai Rimšienei bei dailės mokytojai Irenai Arlauskienei už informatyvią ir naudingą kelionę.

Ugnė Paulauskaitė