Gimnazistai lankėsi vėtrungių krašte

prie pavadinimo

Lapkričio 21 dieną mes, gimnazistai, kartu su mokytojomis Irena Arlauskiene ir Albina Rimšiene keliavome Kuršių marių link, į Dreverną. Ten pagal projektą „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ mums buvo organizuotas edukacinis užsiėmimas „Kuršmarių vėtrungės“. Jis vyko Jono Gižo etnografinėje sodyboje. Susipažinome su sodybos ekspozicijomis, laivų darymo subtilybėmis, daug sužinojome apie vėtrunges.

Jonas Gižas – žymiausias šiaurės Kuršių marių dalies žvejys ir laivadirbys. Gimė Ventėje, tačiau vėliau apsigyveno Drevernoje, kur remontavo ir statė burines plokščiadugnes valtis, meistravo vėtrunges. Vėtrungės, dar kitaip vadinamos vėjarodžiais, laivyboje buvo naudojamos ne tik vėjo krypčiai nustatyti. Vėtrungėmis Kuršių marių žvejų laivai buvo puošiami ir žymimi. Vėjarodžio viduryje esantys įvairūs simboliai reikšdavo tam tikro kaimo ženklinimą, o ženklinimas buvo skirtas sąžiningos žuvininkystės labui. Ženklų spalvos turėjo būti kontrastingos ir matomos iš toli, kad žvejybos prižiūrėtojas simbolį galėtų iš toli matyti ir atpažinti. Žuvautojai, žvejoję ne jų kaimui priklausančioje teritorijoje, gaudavo labai dideles baudas, kurių kartais net per visą gyvenimą neišsimokėdavo. Vėliau, susipažinę su istorija, čiupome į rankas dažus ir teptukus ir patys dekoravome vėtrunges.

Tą dieną apsilankėme ir Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje. Muziejus įkurtas Priekulėje, rašytojos vasarnamyje. Labai įdomu tai, kad jame beveik niekas nepakeista, yra išlikę autentiški rašytojos daiktai ir baldai. Muziejaus darbuotoja išsamiai papasakojo I. Simonaitytės biografiją. Ieva Simonaitytė – Klaipėdos krašto rašytoja. Kūrė Pirmojo pasaulinio karo įspūdžių paveikta, pirmąjį savo kūrinį išspausdino 1914 metais „Tilžės keleivyje“. Už pirmąjį savo romaną „Aukštujų Šimonių likimas“ buvo apdovanota Lietuvos valstybės literatūros premija. Verta prisiminti, kad 2017 metai yra paskelbti Ievos Simonaitytės metais, o jos atminimui įprasminti  nuo 1987 m. teikiama Ievos Simonaitytės literatūrinė premija.

Taigi kelionės metu labai daug sužinojome apie vėtrunges, laivadirbį Joną Gižą ir rašytoją Ievą Simonaitytę, praplėtėme savo istorijos žinias apie kuršių kraštą.

Ugnė Paulauskaitė