Minėjome Holokausto aukas

prie pavadinimo

Kasmet, minint Tarptautinę holokausto aukų atminimo dieną, mūsų gimnazijoje per istorijos ir pilietiškumo pamokas kalbėta apie žydų tautą ištikusią Katastrofą Antrojo pasaulinio karo metais. Buvo žiūrimos dokumentinių filmų ištraukos apie Aušvico mirties fabriko siaubingą kasdienybę…

Istorijos mokytojos Reda Sakalauskienė ir Rima Servienė išleido stendą, primenantį ne tik tragediją, bet ir pasakojantį apie Lietuvos žmones, gelbėjusius žydus bei gavusius Pasaulio Tautų Teisuolio vardą.

IIb klasės mokinė Rugilė Gedminaitė dalyvavo Daugirdiškių mokymo centro ,,Milžinų lizdas“ ,Actine Citizens ir Anos Frank namų projekte ,,Anne Frank hause“. Norėdama pasidalinti žiniomis, sausio 26 dieną ji savo klasės draugams vedė mokymus. Pirmoje užsiėmimo dalyje Rugilė trumpai papasakojo apie Anos Frank gyvenimą. Po to kiekvienas mokinys gavo po dvi nuotraukas, kurios įamžino Anos Frank gyvenimą bei įvykius Vokietijoje nuo 1929 iki 1946 metų. Prisijungę prie duoto internetinio adreso, mokiniai rado daugiau informacijos apie nuotraukose užfiksuotus įvykius ir chronologine tvarka turėjo tai pristatyti klasės draugams. Taip mokiniai daugiau sužinojo ne tik apie Ane Frank, bet ir apie nacistinės Vokietijos antisemitizmą – nuo žydų tautybės žmonių teisių suvaržymo iki Holokausto.

Antroje užsiėmimo dalyje mokiniai, suskirstę į tris grupes, gavo dešimt paveikslėlių, kuriuose iliustruoti realūs diskriminacijos, netolerancijos pavyzdžiai iš šiandieninio gyvenimo. Kiekviena grupė turėjo juos sudėti nuo labiausiai netolerantiškų iki mažiau netolerantiškų ir savo pasirinkimą argumentuoti. Kadangi grupių nuomonės ne visada sutapo, užvirė karštos diskusijos. Šis užsiėmimas padėjo formuoti mokinių nuostatas, kaip svarbu išgirsti kito nuomonę ir korektiškai bei argumentuotai išsakyti savąją.

Pabaigai galima prisiminti prof. S. Sužiedėlio mintis: ,,Istorija, jos faktai mus moko, koks elgesys yra blogas tam, kad žinotume, kas yra gera“.

Rima Servienė,
istorijos mokytoja metodininkė