Projekto „DEFRIT“ dalyvių susitikimas Romoje

prie pavadinimo

Jau ne pirmą kartą pagal tarptautinio leidybinio projekto „DEFRIT” programą buvo organizuotas jaunųjų žurnalistų susitikimas. Kasmet šio projekto dalyviai išleidžia po keletą jaunimo laikraščio numerių – jiems medžiaga renkama atskirose šalyse-partnerėse: Prancūzijoje, Vokietijoje, Rumunijoje, Italijoje, Lietuvoje, Ispanijoje. Šį kartą komandas iš Vokietijos, Ispanijos, Italijos ir Lietuvos keliai nuvedė į garsiąją Romą. Lietuvių delegaciją sudarė mūsų gimnazijos mokiniai Žyginta Juškutė, Ugnė Paulauskaitė, Grigas Andrulis ir anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskienė.

Išvykome žvarbų vasario 27-osios rytą iš Vilniaus oro uosto, o po kelių valandų mes jau Italijoje! Ši šalis pirmąją dieną mus pasveikino nepietietiška vėsa bei ledu, bet savo viešnagės metu spėjome pasilepinti ir maloniai šildančia saule. Taigi tą pačią dieną, tik spėję įsikurti, jau skubėjome susitikti su kitais projekto dalyviais – italais ir vokiečiais. Visi kartu papietavome, susipažinome, pasišnekučiavome ir leidomės į ilgą pasivaikščiojimą Romos gatvėmis. Jau kelionės pradžioje spėjome pasigrožėti įspūdingais italų architektūros kūriniais, o prie Trevi fontano susitikome su vėliausiai atvykusia ispanų komanda. Taip žaibiškai pralėkus pirmajai dienai ir gerai išsimiegojus, atėjo metas naujiems nuotykiams.

Antrąją dieną laukė svarbus įvykis – audiencija pas popiežių Pranciškų. Visi projekto dalyviai susitiko Vatikane, šv. Petro aikštėje. Tada kartu su minia žmonių susirinkome Pauliaus VI audiencijų salėje, kur po kurio laiko išvydome ir išgirdome patį popiežių. Kadangi jis kalbėjo itališkai, mums iškilo šiokių tokių keblumų viską suprasti, bet pamatyti popiežių ir dalyvauti susitikime yra tikrai vertinga ir įsimintina patirtis. Vėliau tęsėme savo ekskursiją po Vatikaną. Apsilankėme ir įspūdingoje šv. Petro bazilikoje. Šis architektūros šedevras privertė aikčioti iš nuostabos! Prašmatnumu jai nenusileido ir eksponatų gausa garsėjantys Vatikano muziejai. Apžiūrėjome XVI a. žemėlapių galeriją, šiuolaikinės dailės galeriją, Mikelandželo darbais puoštą Siksto koplyčią ir daug kitų įspūdingų vietų.

Trečiąją dieną vykome į Sapienzos universitetą, profesoriaus Luca Locchi laboratoriją, kur turėjome progos susipažinti su italų pasiekimais robotikos srityje, galėjome iš arčiau pažvelgti į pačius robotus, daugiau sužinoti apie jų veikimo principus bei pritaikymą žmonių reikmėms, taip pat klausėmės paskaitos apie kibernetines atakas, jų keliamą pavojų ir apsisaugojimo būdus. Po to lankėmės San Clemente bažnyčioje, kurią sudarė naujoji ir senoji bažnyčia – pastaroji yra po žeme. Pasigrožėję ja žingsniavome vieno žymiausių statinių Europoje – Koliziejaus – link. Buvo aplankytas ir Romėnų forumas.

Įdomus ir naudingas mums buvo susitikimas su laikraščio „Stuttgarter Nachrichten“ žurnaliste Almut Siefert. Taigi, dienos, praleistos Romoje, buvo ypatingos. Kupini įspūdžių ir prisiminimų, įgiję patirties ir susiradę naujų draugų grįžome namo – rengti naujojo „DEFRIT” numerio.

Grigas Andrulis