Tarptautinis vokiečių kalbos diplomo egzaminas gimnazijoje

prie pavadinimo

2018 metais Vokietijos centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos (ZfA) kultūros ministrų taryba (KMK) suteikė Kelmės Jono Graičiūno gimnazijai Vokiečių kalbos diplomo mokyklos vardą (DSD I). Mokiniai, išlaikę vokiečių kalbos egzaminą A2 lygiu, gauna pažymėjimą, kuris leidžia dirbti Vokietijoje ir mokytis profesinėje mokykloje bei kolegijoje be papildomų kalbos kursų. Mokiniams, išlaikiusiems egzaminą B1 lygiu, balas įrašomas į atestatą (išlaikytas II-osios užsienio kalbos egzaminas) ir suteikiama galimybė dirbti ir studijuoti Vokietijos universitetuose be papildomų kalbos kursų. Vokiečių kalbos diplomo mokyklų Lietuvoje yra dvylika.

Šiais mokslo metais jau turėjome pirmąją mokinių grupę, laikiusią egzaminą J. Graičiūno gimnazijoje: tai mūsų gimnazijos mokinės Greta Ščegauskaitė, Evelina Užkurytė, Monika Aleksandravičiūtė ir trys kitų Kelmės rajono mokyklų – Tytuvėnų ir Šaukėnų Vlado Pūtvio Putvinskio gimnazijų – mokiniai.

Vokiečių kalbos egzaminą sudaro dvi dalys: kovo 13 d. vyko pirmoji – rašymas (klausymas, skaitymas ir rašymas). Atliktos egzamino raštu užduotys yra siunčiamos į Vokietiją, jas vertins ZfA vertinimo komisija. Rezultatų tikimės sulaukti birželio – liepos mėnesį.

Antroji egzamino dalis – kalbėjimas – susideda iš dialogo ir monologo – temos pristatymo. Šią egzamino dalį mokiniai laikė balandžio 11 dieną. Su mokiniais bendravo ir juos egzaminavo egzamino komisijos pirmininkas, Centrinės užsienio švietimo sistemos valdybos Vilniuje vokiečių kalbos koordinatorius ponas Michael‘is Brehm‘as, vokiečių kalbos mokytojos Violeta  Truncienė („Aukuro“ pagr. mokykla) ir Raimonda  Andriuškienė (J. Graičiūno gimnazija). Egzamine dalyvavo ir Kelmės rajono švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Stonienė, kuruojanti vokiečių kalbos mokymą Kelmės rajone.

Tarptautinį vokiečių kalbos diplomo egzaminą gali laikyti mokiniai, besimokantys vokiečių kalbos (kaip antrosios užsienio). Jie turi kreiptis į savo vokiečių kalbos mokytojus, kurie informaciją apie norinčius laikyti šį egzaminą perduos į J. Graičiūno gimnaziją.

Raimonda Andriuškienė,
vokiečių kalbos mokytoja metodininkė