Erasmus + projekto  „Questions for Europe? – Answers from Europe!“ veiklos Lietuvoje

DSC_8563

Baigiantis sausio mėnesiui, įvyko pirmasis Erasmus+ projekto „Questions for Europe? –  Answers from Europe!“ susitikimas Lietuvoje, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje. Čia susirinko svečiai iš įvairių Europos šalių – Estijos, Lenkijos, Vokietijos bei Italijos.

Projekto savaitės pradžią paskelbė gimnazijos direktorius  Rimas Bielskis, o gimnazistų prezidentė Saulė Maleckaitė atidarymo metu linkėjo visiems laiką praleisti naudingai bei įsimintinai. Projekto koordinatorius Lietuvoje mokytojas Nerijus Šarauskas, pasveikinęs visus dalyvius, trumpai aptarė būsimuosius savaitės darbus.

Svarbiausias šio susitikimo tikslas buvo išrinkti įdomiausius bei aktualiausius klausimus iš visų, kuriuos sukaupė ir atsivežė kiekvienos šalies delegacija. Mokiniai dirbo susiskirstę į penkias grupes pagal klausimų turinį, o gautą  rezultatą – kokie svarbiausi klausimai, iššūkiai laukia Europos – pristatė visai auditorijai. Į šiuos klausimus bus bandoma atsakyti būsimuose susitikimuose, kurie vyks kitose projekte dalyvaujančiose šalyse.

Visą savaitę svečiai turėjo begalę įdomių veiklų. Per šias dienas buvo surengta linksma lietuvių kalbos pamokėlė – mokiniai ir mokytojai iš kitų šalių išmoko keletą lietuviškų žodžių, frazių, buvo parengtas daugiakalbis – lietuvių, anglų, estų, vokiečių, italų kalbų – žodynėlis. Užsienio šalių mokytojai stebėjo mūsų gimnazijos mokytojų vedamas pamokas, jas aptarė.

Kelmės kultūros centre projekto dalyviai susipažino ir su lietuvių liaudies instrumentais, šoko liaudiškus šokius – edukacinę programą parengė šio centro specialistai Osvaldas Gerbenis, Dijana Bakšienė ir Nomeda Jokubauskienė.

Per savaitę svečiams buvo organizuotos kelios ekskursijos: jie turėjo galimybę susipažinti su didžiausiais Lietuvos miestais. Vaikštinėdami sostinės senamiestyje ir apžiūrinėdami žymiausius Vilniaus statinius, projekto dalyviai susipažino su miesto istorija. Daug žinių jie įgijo ir Europos informacijos centre, diskutuodami su EK atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotoju Mariumi Vaščega bei atlikdami praktines užduotis. Aplankyta Šaltojo karo muziejaus ekspozicija Plokštinėje svečius nukėlė į keleto dešimtmečių praeitį, o Mažosios Lietuvos istorija ir šio krašto gamtos grožis kiekvienam paliko neišdildomą įspūdį.

Paskutiniąją savaitės dieną į atskiras grupes susiskirstę jaunuoliai kūrė projekto „Questions for Europe? – Answers from Europe!“ logotipus, gimnazijoje parengta logotipų paroda, o projekto dalyviai balsuodami nusprendė, koks logotipas yra geriausias ir bus naudojamas ateityje. Logotipus kurti padėjo ir naudingų žinių suteikė mokytojai Martynas Turevičius bei Algirdas Barančiukas.

Visą savaitę trukęs šurmulys baigėsi uždarymo ceremonija. Mokytojas N. Šarauskas pristatė visos savaitės veiklą, apžvelgė nuveiktus darbus, dėkojo visiems projekto dalyviams, visiems, prisidėjusiems prie projekto vykdymo, mokinių tėveliams. Paskutiniąsias projekto eilutes „baigė rašyti“ gimnazijos muzikos studija „Obertonas“, surengęs koncertą, o galutinį tašką padėjo gimnazijos direktorius, paskelbęs projekto Lietuvoje pabaigą. Kiekvienam dalyviui ši savaitė  paliko geriausius prisiminimus, kurie visada išliks atmintyje. Džiaugiamės, kad tai ne pabaiga, o tik naujų darbų ir labai gražios draugystės pradžia!

Karolina Indrulytė