Viktorina, skirta Europos kalbų dienai

????????????????????????????????????

Nuo 2001 metų rugsėjo 26 dieną minima Europos kalbų diena. Taip siekiama parodyti, kaip ir kodėl daugiakalbystė yra viena iš didžiausių Europos vertybių, norima atskleisti, kaip kalbų mokymasis praturtina gyvenimą, suteikia naujų idėjų.

Renginys, skirtas Europos kalbų dienai, vyko ir mūsų gimnazijoje. Jį pradėjo IVd klasės gimnazistės Saulė Maleckaitė, Evelina Užkurytė, Karolina Indrulytė. Merginos pateikė įvairių faktų apie kalbas ir jų istoriją. Minint žemaičių tarmės 800 metų sukaktį žemaitiškai nuskambėjo ištrauka apie Kražių skerdynes, vykusias 1893 metais. Merginoms pasiruošti padėjo lietuvių kalbos mokytoja Vaida Karabienė.

Po to prasidėjo I-III klasių gimnazistų viktorina apie kalbas. Pagal spalvas susibūrę į aštuonias komandas skirtingų klasių mokiniai pirmiausia sugalvojo komandos pavadinimą. Taigi, viktorinoje, kuriai klausimus parengė mokytojos Raimonda Andriuškienė, Gitana Rudzevičiūtė, Angelė Zaturskienė, dalyvavo „Raudonėliai“, „Lietuviai“, „Lenkai“, „Lėktuvėliai“, „Ledukai“, „Persikai“, „Daltonikai“, „Mes Nepažįstami“. Komandos turėjo atsakyti į 20 klausimų, kurie buvo įvairūs: „Ką čekų kalba reiškia „Škoda“ pavadinimas?“, „Iš kokios kalbos kilęs žodis „Europa?“, „Kuri kalba yra vadinama „gyvuoju sanskritu?“ ir kt.

Kova vyko taškas į tašką. Suskaičiavus visų komandų surinktus taškus paaiškėjo, kad dvi iš jų surinko vienodą taškų skaičių. Pergalę turėjo nulemti papildomas klausimas: „Kas yra žlugtas?“. Arčiausiai tiesos buvo „Lėktuvėlių“ komandos atsakymas ir ji laimėjo pagrindinį prizą – Europos kalbų dienai skirtus magnetukus, pagamintus pačių gimnazistų per grafinio dizaino pamokas. Gimnazistams padėjo mokytojas Martynas Turevičius.

Kol anglų kalbos mokytojos Asta Bilienė ir Rasa Rimidytė-Liekienė skaičiavo komandų taškus, susirinkusiems buvo pristatytos Erasmus+ projekto „QE? AE!“ veiklos Lenkijoje ir Estijoje. Šių projektų koordinatorius mokytojas Nerijus Šarauskas.

Renginio organizatoriai dėkoja IIb klasės mokiniams, papuošusiems gimnazijos antrąjį aukštą žodžiu „AČIŪ“ visomis Europos Sąjungos oficialiomis kalbomis.

Gitana Rudzevičiūtė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė