Dalyvavome Icchoko Mero kūrybos vakare

prie pavadinimo

Rugsėjo 23-iosios vakarą mes, J. Graičiūno gimnazijos mokiniai ir mokytojai, vykome į Šiaulių „Laiptų galeriją“, kur buvo surengtas rašytojo, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Icchoko Mero (1934-2014) kūrybos vakaras. Simboliška, kad šis vakaras vyko Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, nes I. Meras, dar mažas vaikas būdamas, Holokausto metu buvo išgelbėtas geraširdžių lietuvių.

Renginio metu buvo prisimenamas I. Mero gyvenimas, apie kurį pasakojo humanitarinių mokslų daktarė Loreta Mačianskaitė. Aptarta rašytojo kūryba Lietuvoje ir Izraelyje, kūrinių parašymo aplinkybės. Girdėjome autobiografinių apsakymų rinkinio „Geltonas lopas“ ir romano „Lygiosios trunka akimirką“ ištraukas, kurias skaitė žymus Lietuvos aktorius Andrius Bialobžeskis.

Kūrybos vakare taip pat skambėjo vieno žymiausių Lietuvos kompozitorių, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Anatolijaus Šenderovo (1945–2019), muzika, kurią atliko violončelininkas Gleb Pyšniak ir smuikininkė Dalia Dėdinskaitė. Muzikos garsų dinamiškumas perteikė daug įvairių emocijų ir priminė žydų tautos išgyvenimus.

„Laiptų galerijoje“ turėjome progos apžiūrėti ir tuo metu vykusią litvakų – Neemijos Arbit Blato (1908-1999), Adomo Jacovskio, Solomono Teitelbaumo – kūrybos parodą.

Dvi įkvepiančio vakaro valandos prabėgo nepastebimai. Renginys priminė ne tik rašytojo Icchoko Mero gyvenimą ir kūrybą, bet ir vertė susimąstyti apie visų litvakų išgyvenimus. Tokie renginiai parodo, kad esame neabejingi Lietuvos žydų tautos istorijai ir likimui, kad prisimename savo šalies piliečius, garsinusius Lietuvos vardą, esame jiems dėkingi.

Akvilė Šimkutė