Netradicinė lietuvių kalbos pamoka Užventyje

prie pavadinimo

Apsiniaukusią  ir vėjuotą  rugsėjo 27 dieną mes, IVc klasės mokiniai, kartu su lietuvių kalbos mokytoja Valerija Puišiene vykome į Užvenčio kraštotyros muziejų.

Ten nuvykę išklausėme įdomų pristatymą apie turtingą Užvenčio miestelio ir dvaro praeitį, jame gyvenusius garsius, šaliai nusipelniusius asmenis. Viena iš jų – mokykloje nagrinėjamos apysakos „Sename dvare“ autorė Marija Pečkauskaitė – Šatrijos Ragana. Taigi, galėjome pažinti autorę ne tik iš sausų biografijos faktų – sužinojome apie įvairias rašytojos gyvenimo aplinkybes, kasdienę jos veiklą ir gyvenimo nuotykius, ryšius su įvairiais žmonėmis. Rašytoja laikėsi kilnių moralės principų, buvo nepaprastai pasiaukojanti asmenybė ir skyrė gyvenimą žmonėms. Už tai buvo apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinu, tačiau atsisakė vykti jo atsiimti, nes jautėsi nenusipelniusi… Pasakojimas apie Šatrijos Raganą paliko didelį įspūdį ir leido iki šiol susikurtą rašytojos įvaizdį papildyti naujomis spalvomis.

Apžiūrėję visą modernų kraštotyros muziejų sužinojome ir apie kitus garsius Užvenčio dvaro ir miestelio žmones: Nepriklausomybės Akto signatarą Joną Smilgevičių, kalbininką Povilą Višinskį, vokiečių dailininką Giunterį Ulrichą ir kitus. Edukacijos gidė mus apdovanojo „šviesos akmenėliais“ iš Šatrijos Raganos tekstų, taip skatindama pozityvų požiūrį į gyvenimą. Taip pat turėjome galimybę nusikalti savo monetą ir pasivaikščioti po garsiąją liepų alėją.

Edukacija neprailgo ir žvarbus oras nesutrukdė pasisemti žinių ir praplėsti akiračio. Dėkojame lietuvių kalbos mokytojai už suteiktą galimybę mokytis ir pažinti Lietuvos šviesuolius neformalioje aplinkoje.

Deimantė Šaulytė