Gimnazistų komandos vizitas Taline

IMG-0623

2019 m. rugsėjo 14-ąją Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos penkių mokinių ir dviejų mokytojų komanda pradėjo kelionę į trečiąjį Erasmus+ programos projekto „Questions for Europe, answers from Europe“ susitikimą Estijos sostinėje Taline. Gimnazistai Aleksandras Abrutis, Karolina Indrulytė, Judita Klusaitė, Paulina Andrulytė, Rugilė Vasiliauskaitė drauge su mokytojais Algirdu Barančiuku bei Nerijumi Šarausku visą savaitę praleido Taline ir vykdė svarbiausias projekto veiklas bei turėjo galimybę susipažinti su Estijos kultūra.

Pirmąją vizito dieną praleidome kartu su šeimomis, o kitą jau keliavome į Talino XXI-ąją mokyklą, kur įvyko projekto veiklos atidarymo ceremonija. Vėliau buvome supažindinti su mokykla ir dalyvavome ekskursijoje po gražųjį Talino senamiestį.

Antradienį lankėmės Estijos mieste Tartu, aplankėme šiame mieste įkurtą Nacionalinį Estijos muziejų. Ten susipažinome su moderniomis ekspozicijomis bei turėjome galimybę pasigaminti rankdarbių iš medienos. Po veiklų muziejuje aplankėme Tartu senamiestį, buvome ir garsiajame Tartu universitete.

Trečiąją susitikimo dieną daug dirbome, atlikome numatytas projekto veiklas – pasinaudodami ekspertų, kuriuos apklausė mokiniai, atsakymais mokėmės daryti garso, vaizdo medžiagas. Po rimtų darbų mokykloje apsilankėme ir Estijos parlamente, kur dar daugiau  sužinojome apie šalį ir, žinoma, apie jos politiką.

Ketvirtadienį sisteminome atsakymus, ruošėmės juos pristatyti. Tądien dar klausėmės paskaitos apie kibernetinį saugumą bei socialinę erdvę – apie tai su mumis kalbėjosi buvusi Europos Parlamento narė Kaja Kallas.

Greitai atėjo ir paskutinioji vizito diena. Penktadienį baigėme pradėtus darbus, vėliau įvyko projekto Estijoje uždarymas bei sertifikatų įteikimas. Po to linksmai šokome liaudiškus estų šokius, atsisveikinome.

Viešnagė visiems buvo ypatinga ir naudinga – Estijoje turėjome progos ne tik pažinti kitą šalį, pagerinti anglų kalbos, informatikos įgūdžius, bet ir išmokome labiau vertinti santykius su kitais žmonėmis, nes vienas žmogus negali padaryti tiek daug, kiek gali žmonių grupė, vienijama bendro tikslo.

Karolina Indrulytė