„Atminties kelio 1941 – 2021“ eisena Kelmėje

prie pavadinimo

Rugsėjo 23 dieną Kelmėje vyko „Atminties kelio 1941 – 2021“ eisena, skirta 80-osioms Holokausto pradžios Lietuvoje metinėms paminėti. „Atminties kelio“ iniciatyva – Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti, o Lietuvos ir Kelmės žydų – Holokausto aukų ­­– atminimo minėjimą ir eiseną Kelmėje organizavo Kelmės krašto muziejus ir Kelmės Jono Graičiūno gimnazija.

Eisenos dalyviai – gimnazijos pirmokai kartu su istorijos mokytojomis Reda Sakalauskiene ir Rima Serviene, klasės auklėtoja Gene Macaitiene, Kelmės krašto muziejaus atstovai rinkosi prie gimnazijos, Icchoko Mero aikštėje. Čia R. Servienė pakvietė visus susikaupti, pamąstyti apie tragiškus istorijos faktus, priminė rašytojo I. Mero biografiją: buvęs Kelmės gimnazijos auklėtinis pats išgyveno Holokausto siaubą, netekęs tėvų buvo užaugintas geros širdies lietuvių Dainauskų. Vėliau savo išgyvenimus atskleidė knygose, o romanas „Lygiosios trunka akimirką“ įkvėpė menininką K. Bimbą sukurti skulptūrą „Šachmatai“, kuri pastatyta minėtoje aikštėje.

„Atminties kelio“ eisena, pasipildžiusi kitų miesto mokyklų mokiniais, sustojo prie miesto centre esančio informacinio stendo „Kelmės žydų bendruomenė“, kur apie mūsų bendrapiliečių žydų istoriją kalbėjo muziejininkas Rimantas Serva. Iš čia eisenos dalyviai ėjo į Dirvoniukų kaimą, kur I. Mero aprašytoje žvyrduobėje buvo sušaudyti Kelmės žydai. Čia buvo pagerbtas Holokausto aukų atminimas, uždegtos žvakutės ir padėti akmenėliai su užrašytais nužudytųjų vardais…

Visą savaitę gimnazijoje per istorijos, pilietiškumo, lietuvių kalbos pamokas buvo kalbėtasi apie Antrojo pasaulinio karo metu žydų tautą ištikusią tragediją, apie mūsų kraštiečio I. Mero kūryboje atsispindėjusį Holokausto siaubą. O istorijos mokytoja metodininkė Reda Sakalauskienė rugsėjo 22 d. buvo pakviesta į Kelmės profesinį rengimo centrą vesti pamokos „Atminties kelias“, kuri buvo skirta paminėti Lietuvos Holokausto aukų atminimą. Mokytoja supažindino mokinius su Lietuvos ir Kelmės žydų bendruomenės istorija, kartu su mokiniais analizavo didžiosios Katastrofos priežastis, o vėliau pakvietė juos į virtualią ekskursiją po Jeruzalėje esantį Yad Vashem holokausto aukų atminimo įamžinimo kompleksą susipažinti su Pasaulio tautų teisuolių alėja. R. Sakalauskienė lankėsi šiame komplekse kartu su Lietuvos mokytojų delegacija. Pamoka užbaigta prasmingais žodžiais: Kiekvienas žmogus – vyras ar moteris, senas ar jaunas, mokinys ar mokytojas – turi galimybę rinktis, kada ir kaip pasielgti. Svarbu pasirinkti teisingai.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja