Erasmus+ projekto veiklos Kipre

prie pavadinimo

Kelmės Jono Graičiūno gimnazija kartu su partneriais iš Kipro, Ispanijos, Italijos ir Portugalijos įgyvendina Erasmus+ programos projektą “Eurostar” („EUROpean Sustainable Tourism And entRepreneurship“). Šio projekto veiklų metu dalyviai analizuoja tvaraus turizmo verslo pavyzdžius ir pagal sukauptą informaciją bei tarptautinių susitikimų metu įgytą patirtį kuria tvaraus verslo modelius.

Spalio 18-22 dienomis, Kelmės J. Graičiūno gimnazijos ekonomikos ir verslumo mokytojas metodininkas Nerijus Šarauskas, vyresnioji anglų kalbos mokytoja Rasa Rimidytė-Liekienė, III klasės gimnazistės Agnė Ralovėcaitė, Kamilė Stonytė, Eva Narbutaitė, Rimgailė Gedminaitė dalyvavo jau trečiajame šio tarptautinio projekto susitikime, kuris vyko Kipre, Omodos mokykloje. Omodos kaimas įsikūręs Trodos kalnuose, Limasolio regione. Šioje mokykloje mokosi 89 mokiniai, nuo 12 iki 18 metų. Dauguma jų kiekvieną dieną vyksta į mokyklą iš septyniolikos aplinkinių kaimų. Mokinių skaičius kasmet mažėja, nes daug Omodos kaimo gyventojų išvyksta gyventi į Limasolio miestą.

Omodoje ir aplinkiniuose kaimuose galima rasti daug tvaraus verslo ir turizmo objektų, kuriuos ir aplankė projekto grupė. Vyno daryklos, tradicinių saldumynų – lukumos – gamyklėlės, tavernos, agroturizmas – tai, kas būdinga šiam regionui ir yra pagrindinis vietinių gyventojų užsiėmimas. Tokia veikla beveik neturi neigiamo poveikio aplinkai ir vietos kultūrai, kartu padeda sukurti pajamas, sukuria darbo vietas ir saugo ekosistemą.

Vizito metu visų šalių mokiniai pristatė savo namų darbus – tyrimus apie tvarų turizmą savo šalyse. Vėliau mokiniai buvo suskirstyti į grupes. Visą savaitę grupėse jie atliko įvairias užduotis: aptarė tyrimų pristatymus, atrinko tvaraus turizmo pavyzdžius savo šalyse, juos lygino, dalijosi savo įžvalgomis, sukaupta informacija, diskutavo apie galimybes ir poreikį organizuoti kitokį – tvarų – turizmą.

Tarptautinio susitikimo metu mokiniai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, kurias vedė Kipro Junior Achievement vadovė Antigoni Komodiki. Junior Achievement (JA) organizacija veikia ir Lietuvoje, yra pirmoji  nevyriausybinė organizacija, kuri sėkmingai įgyvendina ekonominio švietimo, verslumo ugdymo, finansinio raštingumo ir ugdymo karjerai programas bendrojo ugdymo mokyklose, profesinio mokymo įstaigose ir aukštosiose mokyklose. Kūrybinių dirbtuvių metu dalyviai sužinojo, ko reikia aukštos pridėtinės vertės sektoriuose veikiančios įmonės – startuolio, pačios jo idėjos – sukūrimui.  Mokiniai patys generavo tvaraus verslo idėjas. Tai nebuvo pirma pažintis su Antigone Komodiki. Beveik prieš metus nuotoliniame projekto „Eurostar“ partnerių susitikime-seminare apie jaunųjų bendrovių kūrimo galimybes su šia specialiste dalyvavo projekto gimnazijoje koordinatorius N. Šarauskas.

Kitas svarbus susitikimas vyko paskutinę vizito dieną. Projekto dalyviai išklausė rinkodaros specialisto Yiannos Kouzaridis paskaitą apie prekinio ženklo kūrimą. Tai ypatingai svarbu kuriant bendrovę, nes prekių ženklas parodo jos identitetą, charakterį, unikalumą, ženklas  kuriamas vartotojui ir turi atspindėti bendrovės vertybes, teikti emocijas, kurios artimos tikslinei auditorijai. Mokiniai panaudos įgytas žinias steigdami jaunąją bendrovę.

Savaitė saulėtame Kipre prabėgo labai greitai. Šis susitikimas buvo puiki galimybė susipažinti su Kipro kultūra, susitikti su partneriais iš kitų šalių, patobulinti savo anglų kalbos žinias bei pasisemti patirties, būtinos projekto įgyvendinimui. Tai puiki proga visapusiškai tobulėti!

Rasa Rimidytė-Liekienė,
anglų kalbos vyresnioji mokytoja