Gimnazijoje sukurtas Tolerancijos miestas

prie pavadinimo

Nuo 1995 m. UNESCO iniciatyva lapkričio 16 dieną daugelyje demokratinių valstybių minima Tarptautinė tolerancijos diena. Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti siūlo šalies mokykloms vis kitą simbolį šiai dienai paminėti. 2021 metų simbolis – Tolerancijos miestas. Mūsų gimnazijoje veikia Tolerancijos ugdymo centras ir mokyklos bendruomenė kasmet dalyvauja minėtos komisijos rengiamoje akcijoje.

Per etikos pamokas kartu su mokytoja Vilma Vipartiene gimnazistai diskutavo apie toleranciją, atliko kūrybinių darbų, kurie liudija, kad jaunimas nori gyventi mieste, kuriame vyrauja pagarba žmogui, pagalba kitam, gerumas. Pilietiškumo pamokų metu kartu su mokytojomis Rima Serviene ir Reda Sakalauskiene aptarti tolerancijos pavyzdžiai ir istorinės aplinkybės, kada netolerancija tapo didelių konfliktų visuomenėse priežastimi, nusikaltimais žmoniškumui.

Apie tolerancijos miestą kartu su savo mokiniais diskutavo ir matematikos mokytojos Romutė Kurmienė, Asta Pleikienė, kurios paskatino rengti kūrybinius matematikos projektus – jie eksponuoti parodoje „Tolerancijos miestas“. Akį traukė ryškių spalvų miestų maketai, šviečiantys namų langai – taip antrų klasių gimnazistai ne tik mąstė apie Tolerancijos dienos simbolį, bet ir pritaikė geometrijos žinias darydami erdvinius maketus. Matematikos žinios, įvairių funkcijų grafikai „rado“ savo vietą tolerancijos miestus vaizduojančiuose piešiniuose: koordinačių plokštumos dalija miestą į pilką, liūdną ir šviesų, spalvotą, kuriame žmonės vienas kitam padeda ir džiaugiasi buvimu kartu. Tiltas – parabolė – jungia skirtingus mieste tekančios upės krantus. Parodoje eksponuojamų darbų autoriai ir mokytojai, subūrę mokinius prasmingoms veikloms, apdovanoti gimnazijoje pagamintais Tolerancijos miesto ženklais.

Įvairių religinių konfesijų maldos namų piešinius parodai pateikė dailės mokytoja Irena Arlauskienė.

Gimnazistai, vadovaujami grafinio dizaino mokytojo Martyno Turevičiaus, sukūrė vaizdo klipą apie tolerancijos miestą. Jame matomi stilizuoti Kelmės pastatai – dvaras, bažnyčios, buvę Šaulių namai, kuriuose kažkada veikė gimnazija, o dabar įsikūrusi rajono savivaldybė, Jono Graičiūno gimnazija, o mergaitė, užgesindama pykčio, agresijos, patyčių, smurto, pykčio ir uždegdama teisingumo, pagarbos, pakantumo, draugystės, meilės simbolius tarsi parodo, kad mūsų miesto bendruomenei rūpi kiekvienas žmogus ir svarbi tolerancija. Šio kelias minutes trunkančio klipo peržiūra lapkričio 16-ąją ir prasidėjo pamokos gimnazijoje, taip visiems primenant pagarbos žmogui būtinybę, taikaus gyvenimo prasmę.

Vaizdo klipas „Tolerancijos miestas“ .

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja