Gimnazijos mokytoja – renginyje „Atminties kelias – pažinimo kelias“

3

2021 m. lapkričio 26 d.  Lietuvos Vyriausybės rūmuose, Didžiojoje salėje, vyko Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti (toliau – Tarptautinė istorinio teisingumo komisija) Sekretoriato kartu su Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės biuru organizuotas renginys „Atminties kelias – pažinimo kelias“, skirtas Lietuvos miestų ir miestelių žydų bendruomenių sunaikinimo 80-osioms metinėms paminėti.

2021 metais minėjome 80-ąsias Holokausto pradžios Lietuvoje metines. Šiems skaudiems įvykiams atminti Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kartu su jos iniciatyva įsteigtais Tolerancijos ugdymo centrais bei kitais partneriais įgyvendino projektą ,,Atminties kelias 1941-2021“: Lietuvos miestuose ir miesteliuose buvo einama „Atminties keliu“, žudynių vietose pagerbtas Holokausto aukų atminimas. Šiame projekte dalyvavo ir Kelmės Jono Graičiūno gimnazija, kurios bendruomenė kasmet mini Lietuvos žydų genocido, Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dienas.

Renginį Lietuvos Vyriausybės rūmuose pradėjo Tarptautinės istorinio teisingumo komisijos Sekretoriato vadovas Ronaldas Račinskas, apibendrinęs nacionalinio projekto ,,Atminties kelias 1941-2021“ įgyvendinimą. Renginyje dalyvavusi Lietuvos Respublikos Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė kreipėsi į mokytojus, organizavusius „Atminties kelio“ minėjimus Lietuvoje: ,,Noriu padėkoti visiems Tolerancijos centrų darbuotojams, kurie kasdien rūpinasi atjautos, supratimo ugdymu ir neapykantos tirpdymu. Ačiū kiekvienam, nuolat primenančiam, kad kito unikalumas ir kitoniškumas yra vertingiausia dovana mums visiems. Dėkoju, kad netylite ir įgalinate kitus kalbėti atminties traumas gydančiais žodžiais. Tikiu, kad Holokausto tragedijos 80-metis nebus tik duoklė kalendoriui ir apie Holokaustą bus kalbama, tolerancija ugdoma taip pat ir toliau – tol, kol pagarba kito žmogaus orumui bei išskirtinumui taps mūsų savasties dalimi“.

Renginyje dalyvavo apie 50 mokytojų iš mokyklų, kuriose veikia Tolerancijos ugdymo centrai. Jie šiais metais buvo pagrindiniai Holokausto aukų pagerbimo minėjimų organizatoriai Lietuvoje. Minėtų centrų atstovams įteikta dr. Arūno Bubnio knyga „Holokaustas Lietuvos provincijoje 1941 metais“. Šią knygą galės perskaityti ir J. Graičiūno gimnazijos bendruomenės nariai – ją į gimnaziją parvežė renginyje dalyvavusi istorijos ir pilietiškumo mokytoja metodininkė Rima Servienė.

Rima Servienė,
istorijos ir pilietiškumo mokytoja metodininkė