Laimėtas konkursas ,,Mano žalioji palangė”

prie pavadinimo_1024x760

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos IIIc klasės mokinės Skaistė Botezataitė, Evelina Jezerskytė, Gabija Bužinskaitė, Gabija Norvaišaitė, Gabrielė Ramanauskaitė, Ieva Jasėnaitė kartu su biologijos mokytoja Danute Butkuviene dalyvavo projekte-konkurse ,,Mano žalioji palangė”. Jį koordinuoja Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Šio konkurso tikslas buvo ne tik estetinis – sukurti gražią palangę, bet ir pažintinis, nes tyrinėdami augalų spalvinę įvairovę, juos komponuodami mokiniai gali susipažinti su augalo dalimis, derina įvairiaspalvius augalus vidaus erdvėse, aptaria lapų, žiedų formas, jų reikšmę augalo gyvenime. Tokiu būdu skatinamas domėjimasis augalais ir jų panaudojimo galimybėmis kuriant sveiką edukacinių erdvių aplinką.

Visą savo kūrybą pradėjome ieškodamos kuo įvairesnių spalvų augalų, o vėliau juos komponavome į harmoningą spalvų derinį. Šių metų konkurso tema buvo augalų spalvos, tad mes pavaizdavome pavasarinę vaivorykštę tarp debesų. Ji atspindėjo ne tik augalų grožį, bet ir pavasarinės gamtos atbudimą, drugelių sugrįžimą iš slėptuvių, dangaus giedrėjimą. Reikėjo sukurti ir savo žaliosios palangės aprašymą (tekstas „Pavasarinė vaivorykštė“ – žemiau).

Šiais metais iš 450 konkursui pateiktų vertinti žaliųjų palangių, kurias kūrė ikimokyklinio ugdymo įstaigos, mokyklos, būreliai, šeimos ir kiti, tik 35-ių komisijos išrinktų palangių kūrėjai tapo laimėtojais. Mūsų gimnazijos palangė tapo ne tik laureate, bet ir pačia pačiausia 2022 metų žaliąja palange – ji komisijos ir Facebook lankytojų buvo išrinkta kaip pati gražiausia bei pelnė „2022 metų žaliosios palangės“ sertifikatą!

Gegužės 20 dieną Vilniaus universiteto botanikos sode įvyko konkurso laimėtojų  apdovanojimai. Mes, Kelmės gimnazistės, buvome apdovanotos ,,Metų žaliosios palangės” sertifikatu. Neišdildomus įspūdžius paliko ekskursija po botanikos sodą, jos metu pamatėme įvairiausių pavasarį žydinčių sodo bei oranžerijos augalų. Dalyvavimas šiame renginyje suteikė mums daug emocijų, naujų žinių bei galimybę pabūti visą nuostabią dieną žalumos apsuptyje.

Ieva Jasėnaitė

Pavasarinė vaivorykštė

Pavasariui bundant, o saulei vis kaitriau šviečiant, mūsų palangė kasdien ryškėja. Gėlių spalvos primena vaivorykštę, kuri spindi danguje tarp debesų, o šalia jos skraido margi drugeliai. Ant palangės violetinės spalvos bekočių lapų skrotelėmis puikuojasi dvispalvis rėjus. Violetiniais, geltonais ir oranžiniais žiedais visus metus grožiu spinduliuoja pilnavidurės kalankės, sodriai žydros spalvos sanpaulijos ir mėlynžiedis streptokarpas vešliais žaliais lapais. Geltona narcizų, raktažolės žiedų spalva simbolizuoja viltį ir pozityvumą. Besiskleidžiantis oranžinis strelicijos žiedas atrodo nepaprastai įspūdingai. Aukščiausiai virš debesų puikuojasi daugelio namų puošmena – raudonžiedė pelargonija. Žiedų vaivorykštę užbaigia dygliuotoji karpažolė, kurios raudona spalva reprezentuoja energiją.

Apimtas nerimo, melancholijos ir kasdieninių rūpesčių žmogus gręžiasi į gamtą. Mūsų klasėje augantys augalai džiugina mus savo spalvomis ir padeda nusiraminti. Šiandieniniame pasaulyje labai svarbu pažvelgti į gamtos sukurtus stebuklus, nes jie suteikia vidinių jėgų, primena, jog net po didžiausios audros, ištvėrę lietų, sunkumus mes galime pamatyti grožį – visą ryškųjį spalvų spektrą.

Gabija Norvaišaitė, Gabrielė Ramanauskaitė