Gimnazijoje paminėta Tarptautinė tolerancijos diena

2022-11-17_spec

Nuo 1995 m. UNESCO iniciatyva lapkričio 16 dieną daugelyje demokratinių valstybių minima Tarptautinė tolerancijos diena. Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti šalies mokykloms kasmet siūlo vis kitą simbolį šiai dienai paminėti. Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – namas.

Pilietiškumo, etikos pamokų metu gimnazistai diskutavo apie tolerancijos svarbą bei darė projektinius darbus, parengė parodą ,,Tolerancijos namas”. Aktų salėje vyko renginys šiai dienai paminėti. Renginio metu sugužėję visų klasių mokiniai klausėsi psichologės, vienos iš gimnazijoje veikiančio Tolerancijos ugdymo centro koordinatorės Jovitos Gerbenienės kalbos. Psichologė trumpai supažindino mokinius su tolerancijos istorija ir reikšme mūsų visuomenei, pasidžiaugė minėta gimnazistų darbų paroda.

Kitą gimnazijos antrajame aukšte veikiančią Aukštelkės socialinės globos grupinio gyvenimo namų Kelmėje gyventojo Romualdo Vasiliausko kūrybinių darbų, sukurtų naudojant „Microsoft Paint” programą, parodą „Namai Lietuvoje ir pasaulyje” pristatė šių grupinių namų darbuotojos Sonata Rupeikaitė ir Agnė Grišiūtė. Šioje meno srityje autorius nėra naujokas, tai jau ketvirtoji R. Vasiliausko paroda. Piešiniuose vaizduojami kultūriniai pastatai: pilys, dvarai, bažnyčios bei kiti žymūs objektai, svarbi Ukrainos tematika.

Apie savo parodą kalbėjo ir jos autorius, pasidalinęs savo ateities vizijomis, dabar planuojantis piešti pasakų personažus. Gimnazijai Romualdas Vasiliauskas padovanojo įrėmintą savo piešinį, kuriame vaizduojama Jono Graičiūno gimnazija.

Renginio pabaigoje gimnazistų tarybos narys Adrijus Ždanko tarė padėkos žodį ir įteikė Romualdui atminimo dovaną bei gėlių, o Jovita Gerbenienė visiems palinkėjo: „Prie stebuklingų žodžių prašau ir atsiprašau nepamirškime žodžio „Tolerancija”.

Buvo labai įdomu diskutuoti tolerancijos tema pamokose ir dalyvauti renginyje. Manau, kuo daugiau kalbėsime apie toleranciją ir jos svarbą, tuo labiau mažės netolerancija „kitokiam” žmogui, religijai, nuomonei, rasei, seksualinei orientacijai ar išvaizdai mūsų visuomenėje.

Kamilė Stamburaitė