Apie matematiką – Kauno VII forto edukacijų centre

2022-11-17_spec2

Lapkričio 16 dieną grupė III ir IV klasių mokinių kartu su mokytoja Romute Kurmiene dalyvavo Kauno tvirtovės VII forto organizuojamose matematikos edukacinėse programose, kurių metu šį sudėtingą mokslą tyrinėjo kūrybiškai ir inovatyviai.

Pirmasis užsiėmimas „Kūgis“ leido gimnazistams susipažinti su dažnai buityje sutinkama erdvine figūra ir suprasti, jog mokslo žinios pritaikomos visose gyvenimo srityse. Mokiniai aktyviai dalyvavo diskusijoje apie praktinį kūgio ir nupjautinio kūgio panaudojimą, įgijo teorinių žinių, mokėsi tinkamai naudotis matematikos formulėmis. Edukacija buvo ypatinga savo tarpdiscipliniškumu – gimnazistams papasakota apie garsų mokslininką B. Paskalį ir jo nuopelnus ne tik matematikos, tačiau ir fizikos, informatikos mokslams, teologijai, filosofijai. Mokiniai išgirdo daug įdomių jo biografijos faktų, nagrinėjo Paskalio trikampio teoremą, kurią šis suformulavo  būdamas vos šešiolikos.

Edukacijoje „Nuo Platono iki Archimedo“ mokiniai mokėsi apie šių filosofų garbei pavadintus erdvinius kūnus bei jų savybes, transformacijas. Gimnazistams teko intensyviai padirbėti patiems: jie skaičiavo figūrų viršūnes, sienas, briaunas, kampus, vertė jų pavadinimus, kilusius iš graikų kalbos. Svarbi praktinė užsiėmimo dalis, kuomet išgirsta informacija buvo įtvirtinta pačių rankomis konstruojamais komplikuotais erdviniais kūnais.

Abiejų užsiėmimų metu gimnazistai dalyvavo interaktyvioje viktorinoje „Kahoot“ ir taip atliko refleksiją, galėjo objektyviai įvertinti įgytas žinias, o užduotis atlikę geriausiai buvo apdovanoti matematiniais prizais. Projekto „Kokybės krepšelis“ lėšomis organizuojamos edukacijos padeda lavinti gimnazijos mokinių loginį bei kūrybinį mąstymą.

Gabija Norvaišaitė