Gamtos reiškinių tyrimas VU Šiaulių akademijos STEAM centre

2023-01-26_spec

Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos pirmų klasių mokiniai vyko į VU Šiaulių akademijos STEAM centrą bei fizikos ir inžinerijos laboratorijoje dalyvavo edukacijoje „Šiluminių ir elektrinių gamtos reiškinių tyrimas”.

Pasiskirstę į du pogrupius gimnazistai atliko po kelis tiriamuosius darbus. Pirmo tyrimo metu, dirbdami porose, mokiniai turėjo nustatyti smėlio ir vandens savitąsias šilumas. Jie kaitino smėlį, maišė jį su šaltu vandeniu, matavo temperatūras ir mases ir pagal šilumos balanso lygtį apskaičiavo bei palygino smėlio ir vandens savitąsias šilumas – toks ir buvo šio tyrimo tikslas.

Antro tyrimo metu reikėjo ištirti trijų skirtingų dirvožemių – miško, kambarinės gėlės ir pakelės – mėginius ir nustatyti bei palyginti jų elektrinį laidumą. Šiam tyrimui gimnazistai patys turėjo pasigaminti pateiktų dirvožemių tirpalus, elektrinio laidumo jutikliu juos išmatuoti, analizuoti gautus duomenis. Tyrimą atlikti pavyko puikiai!

Atlikdami tyrimus mokiniai naudojosi įvairiomis priemonėmis: kompiuterine įranga, įvairiais davikliais, kaitinimo krosnelėmis, mėgintuvėliais. Buvo ne tik sužinota ir patirta naujų dalykų, bet ir susipažinta su maloniais laboratorijų šeimininkais, kurie vedė užsiėmimus. Gimnazistai grįžo kupini žinių ir gerų įspūdžių, o jų išvyka buvo finansuota iš projekto „Kokybės krepšelis“ lėšų.

Viltė Bimbaitė