Paminėjome Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną

PRIE PAVADINIMO

1945 metais sausio 27 dieną buvo išlaisvinta Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla, kurioje naciai 1942–1945 m. sunaikino daugiau kaip pusantro milijono žmonių, daugiausia žydų. Ši diena Jungtinių Tautų Organizacijos buvo paskelbta Tarptautine  Holokausto aukų atminimo diena. JTO Generalinės Asamblėjos rezoliucijoje besąlygiškai smerkiamos visos religinio nepakantumo, kurstymo, persekiojimo ar smurto apraiškos prieš asmenis ar bendruomenes dėl etninės kilmės ar religinių įsitikinimų.

Tarptautinė  Holokausto aukų atminimo diena buvo minima ir mūsų gimnazijoje. Pirmų, trečių, ketvirtų klasių gimnazistams per istorijos, etikos, pilietiškumo pamokas kalbėta apie šią Katastrofą, antrų klasių gimnazistai dalyvavo srautinėje istorijos pamokoje. Per šią pamoką istorijos mokytoja Rima Servienė pasakojo apie Aušvico koncentracijos stovyklą, pateikė šiurpią Holokausto statistiką, sukrečiančius faktus, nagrinėjo Holokausto priežastis ir pasekmes žmonijai.

Istorijos mokytoja Reda Sakalauskienė pristatė savo stažuotės Izraelyje, Yad Vashem mokymų centre, įspūdžius, šiame centre esančią archyvinę medžiagą, Yad Vashem erdves, skirtas Pasaulio Tautų Teisuoliams. Buvo rodoma direktoriaus pavaduotojos Živilės Klimienės atrinkta filmuota Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus medžiaga: kelmiškio rašytojo Icchoko Mero pasakojimas. Ž.Klimienė akcentavo ir šio rašytojo romano „Lygiosios trunka akimirką“ pavadinimo prasmę: gyvenime lygiosios trunka tik tą akimirką, kai turime nuspręsti, kieno pusėje esame – tiesos ar melo, prievartos ar žmoniškumo, abejingumo ar užuojautos ir pagalbos… Lygiųjų akimirką turime pasirinkti taip, kad ateityje netektų dėl savo sprendimo gailėtis. Apie šio romano parašymo aplinkybes, humanistinių idėjų išaukštinimą su pirmokais per etikos pamokas kalbėjosi mokytoja Aurelija Grincevičienė. To paties pavadinimo stendas buvo parengtas ir koridoriuje – tuo rūpinosi Tolerancijos centro koordinatorė Lina Jankauskaitė.

Per pertraukas gimnazijos televizija rodė Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti parengtą medžiagą.

 

Linos Jankauskaitės ir Emilijos Sasnauskaitės nuotraukos