Po Ispanijos saule

prie pavadinimo

Kelmės J.Graičiūno gimnazija sėkmingai dalyvauja tarptautiniame Erasmus+ programos projekte „Menų spaustuvė“. Žiemą mokytojų ir mokinių delegacija lankėsi Prancūzijoje, o balandžio pabaigoje vyko antrasis projekto Erasmus+ susitikimas Ispanijoje, La Korunja mieste.  Susitikimo tema – „Fotoreportažas. Socialinė atskirtis“. Jame dalyvavo IIc klasės gimnazistės Jorūnė Antanaitytė, Paulina Pečkauskaitė, Eimantė Korytė, Gvidonė Miklovaitė, Emilija Sasnauskaitė bei projekto koordinatorė anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskienė.

Pirmąją vizito dieną susitikome su kitais projekto dalyviais iš Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Ispanijos ir susipažinę su IES Monelos mokykla išvykome į Fragas do Eume parką. Jame vaikščiojome siaurais takeliais bei išvydome mūsų akimis egzotišką gamtą: sužavėjo dangų remiantys eukalipto medžiai, blizgantys akmenys, srauni kalnų upė. Diena pasitaikė labai karšta, todėl pėsčiomis eiti daugiau nei 5 kilometrus ir dar kalnuota teritorija buvo tikrai nelengva.

Kitą dieną žaidėme tradicinius „Gynkana“ žaidimus, kuriuos sudarė orientacinės užduotys, virvės traukimas bei kiti sporto užsiėmimai. Kita dienos dalis buvo skirta mokyklų prisistatymams. Mes pristatėme savo gimnaziją bei padainavome keletą lietuviškų dainų: sutartinę „Unčiu tupi“ ir I. Narkutės dainą „Raudoni vakarai“. Visiems projekto dalyviams labai patiko mūsų dainos! Vėliau pristatytas tarptautinis mokinių laikraštis „DEFRIT“, kuriame skelbiami jaunimo iš projekto šalių straipsniai. Įdomu, kad straipsnius šiam laikraščiui rašome savo gimtosiomis kalbomis, kartu pateikdami santraukas anglų kalba. Taigi, skaitydami „DEFRIT“ laikraštį galime susipažinti su įvairiomis kalbomis. Taip pat turėjome galimybę IES Monelos mokykloje stebėti vieną muzikos pamoką, dėstomą anglų kalba.

Trečiąją dieną lankėmės La Korunijos senamiestyje bei Maria Pita rūmuose, kuriuose įsikūrusi miesto savivaldybė. Čia mus pasveikino miesto meras, įteikė suvenyrų. Po to vyko tarptautinė spaudos konferencija, kurios tema – socialinė atskirtis. Šioje įdomioje konferencijoje turėjome galimybę užduoti klausimus dalyviams, kurie dirba su socialiai atskirtais žmonėmis, neįgaliaisiais.

Kitą dieną visi vykome į Santiago de Compostela miestą, kuris yra pagarsėjęs kaip piligrimų centras. Šis miestas – Galisijos regiono sostinė, kurioje aplankėme stulbinančio grožio Santjago Kompostelos katedrą. Sakoma, jog joje yra išlikę Šv. Jokūbo palaikai. Laisvas minutes praleidome grožėdamiesi miesto senamiesčiu.

Paskutiniąją dieną vykome į Heraklio bokštą, pastatytą dar Romos imperijoslaikais. Senovinis, beveik prieš du tūkstančius metų pastatytas švyturys yra vienas iš seniausių vis dar veikiančių švyturių. 2009 m. šis bokštas buvo įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Vienu metu į jį lipti buvo leidžiama tik 30 žmonių. Pasiekus viršūnę atsivėrė neapsakomo grožio kraštovaizdis – Atlanto bangos, kalnai, La Korunjos miestas… Aplankėme ir jūrų muziejų – akvariumą „Finisterrae“, kuriame susipažinome su Galisijos pakrančių gyvūnija.

Šią savaitę puikiai praleidome laiką su naujais, nuostabiais žmonėmis. Tokie projektai, kaip Erasmus+, plečia mūsų akiratį, tobulina anglų kalbos žinias bei viešąjį kalbėjimą, skatina mus būti kūrybiškus. Per kiekvieną šio projekto susitikimą mes susipažįstame su įvairiomis leidybinėmis, žurnalistinėmis veiklomis. Tačiau svarbiausias projekto tikslas – suprasti, jog visi esame lygūs, ir susidraugauti. Visi šie įspūdžiai, patirti jaunystėje, paliks gilų pėdsaką mūsų gyvenime.

Emilija Sasnauskaitė