Gimnazistai išleido tarptautinį laikraštį

defrit-1
„Ačiū už nuostabų laikraščio numerį, puiki idėja publikuoti jį internete!”; „Puiku! Jau nuotrauka pirmajame puslapyje patraukia dėmesį. Straipsnių temos aktualios ir svarbios!“; „Nuostabu, sveikiname!“
Tai tik nedidelė dalis atsiliepimų iš Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Rumunijos apie Kelmės J.Graičiūno gimnazijos mokinių ir mokytojų išleistą tarptautinio laikraščio „DEFRIT“ 78-ąjį numerį.
Idėja leisti tarptautinį jaunimo laikraštį prieš kelias dešimtis metų kilo Vokietijoje, Holzgerlingen Schönbuch-Gymnasium bendruomenėje. Neseniai šis projektas pelnė Europos Parlamento apdovanojimą – CIVI EUROPAEO PRAEMIUM (Europos piliečio premiją). Ji buvo įteikta projekto sumanytojams.
Šiame leidybos projekte dalyvauja Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Rumunijos atstovai, prieš penkerius metus kartu leisti laikraštį ėmėsi ir mūsų gimnazistai. Kelmiškius, įvertindami jų leidybinę patirtį (gimnazijoje veikiančiame leidybos centre buvo leidžiamas mokinių laikraštis, nuo 1998-ųjų kasmet pavasarį pasirodo mokinių ir mokytojų kūrybos almanachai, buvo parengta ir išleista bendra keturių šalių – Lietuvos, Latvijos, Prancūzijos, Graikijos – jaunimo kūrybos rinktinė, lietuvių-latvių-prancūzų-anglų kalbų žodynėlis, daug kitų leidinių), dalyvauti projekte pakvietė „DEFRIT“ leidėjai iš Prancūzijos.
Kiekvienas laikraščio numeris turi savo pagrindinę temą, kuria pasisako visų šalių jaunieji žurnalistai. Kitų straipsnių, kuriuos iš visų šalių į vieną pagrindinę redakciją leidėjams siunčia jaunieji korespondentai, temos labai įvairios: jaunimo laisvalaikis, pramogos, švietimo aktualijos, pomėgiai… Įdomu, kad straipsniai rašomi savo gimtosiomis kalbomis, kartu pateikiant ir santrauką anglų kalba. Taip visi skaitytojai, nepriklausomai nuo jų tautybės, gali ne tik suprasti pagrindines straipsnių mintis, bet ir susipažinti su įvairiomis užsienio kalbomis. Kasmet jaunieji žurnalistai rengia po vieną susitikimą vis kitoje šalyje, diskutuoja jaunimui aktualiomis temomis, rašo ir aptaria straipsnius. J.Graičiūno gimnazijos mokiniai dalyvavo Vokietijoje ir Ispanijoje vykusiuose susitikimuose. Kiekvienais metais vis kitoje šalyje išleidžiami keturi – penki „DEFRIT“ laikraščio numeriai.
78-ojo „DEFRIT“ numerio pagrindinė tema – architektūra, todėl mūsų gimnazijos trečios klasės mokinė B.Raščiūtė pristato Kelmės dvarą, unikalų jo svirną, T.Guehennec iš Prancūzijos pasakoja apie Luvrą, C.Weiland iš Vokietijos – apie Ludvigsburgo pilį, o autorių kolektyvas iš Ispanijos La Corunos miesto kviečia žavėtis vadinamąja „stiklo galerija“ – XIX a. jų mieste įkurta gatve, kurios visi namai su įstiklintais balkonais sukuria trapumo, krištolinio spindėjimo įspūdį…
Kelmės gimnazistams buvo svarbios ir kitos temos: M.Marcinkutė dar kartą priminė Europos jaunimui apie mūsų plaukikės R.Meilutytės pergales; G.Musneckytė, straipsnyje pasakojusi apie lietuvių kalbos tarmes, turbūt įkvėpė visų pagarbą mūsų senai, gražiai ir sudėtingai kalbai; M.Kazlauskas aptarė daug emocijų sukėlusią mokslo ir studijų reformą; L.Zavadskis gvildeno žmonių kultūringumo problemą; S.Klimas gausiai nuotraukomis iliustruotame straipsnyje džiaugėsi, kad gimnazijoje gali kartu su draugais groti muzikos studijoje, koncertuoti, rengti ir dalyvauti festivaliuose, konkursuose, muzikiniuose projektuose. Mokytoja I.Leščiauskienė pirmajame laikraščio puslapyje prisimena jaunųjų Europos korespondentų ir jų mokytojų susitikimą Ispanijoje.
Rengti straipsnius, maketuoti laikraštį gimnazistams padėjo projekto Lietuvoje koordinatorė, J.Graičiūno gimnazijos anglų kalbos mokytoja metodininkė I.Leščiauskienė, informacinių technologijų mokytojas metodininkas A.Barančiukas, direktoriaus pavaduotoja Ž.Klimienė, A.Mikalajūno informacijos centro vadovė L.Šuklienė. „DEFRIT“ leidėjai džiaugėsi galėdami bendradarbiauti su laikraščio „Kelmiškiams“ redakcija.
Projektą „DEFRIT/78“ laikraščio leidyba“, Kelmės jaunimo reikalų tarybai pritarus, finansavo mūsų rajono savivaldybė. 78-ojo „DEFRIT“ numerio leidėjai dėkoja rėmėjams ir pagalbininkams, savo skaitytojams.
78-ąjį „DEFRIT“ numerį galite skaityti ir J.Graičiūno gimnazijos A.Mikaljūno informacijos centre, ir interneto svetainėje www.jggimnazija.lt/defrit.pdf