Viešnagė Europos informacijos centre ir „Delfi“ redakcijoje

prie pavadinimo

Įsibėgėjus naujiems mokslo metams, mes, Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai, toliau tęsiame projekto Erasmus+ „Menų spaustuvė“, susijusio su leidyba ir žiniasklaida, veiklą. Pagrindinė šio projekto tema – socialinė atskirtis. Projekto metu turime galimybę dalyvauti mobilumuose vykdami į kitas šalis, susipažinti su šių šalių kultūra, papročiais, diskutuoti socialinės atskirties klausimais, rašyti, kurti, pažinti ir parodyti save, tobulinti užsienio kalbų žinias, o svarbiausia – visa tai galime daryti nebijodami, jog kažkas mūsų nesupras ar neįvertins. Praėjusiais metais jau vykome į Prancūziją ir Ispaniją. Ten kūrėme projekto logotipą, rengėme fotografijos parodą, rašėme rašinius, o visai neseniai išlydėjome gimnazijos delegaciją į Italiją, jos laukiame grįžtant su šviežiais įspūdžiais bei naujais patyrimais.

Kartu su antrus metus vykstančio projekto koordinatore, anglų kalbos mokytoja Ineta Leščiauskiene ir istorijos mokytoja Reda Sakalauskiene spalio 8 dieną vykome į Vilnių norėdami sužinoti naujo apie spaudos, informacijos sklaidos, jaunimo mokymosi Europoje galimybes bei prasmingai, naudingai ir smagiai praleisti laiko.

Pirma vieta, kurią aplankėme, buvo Gedimino prospekte esantis Europos informacijos centras. Ten mus pasitiko labai šiltai ir maloniai. Šis centras kaupia informaciją apie Europos Sąjungą, nemokamai platina įvairius leidinius mokykloms, bibliotekoms, įvairioms įstaigoms ir, žinoma, šio centro lankytojams. Turėjome interaktyvųjį užsiėmimą, kurio metu galėjome užduoti mums rūpimus klausimus apie Europos Sąjungą, jos sudėtį, veiklą ir gauti išsamius atsakymus į juos. Tuščiomis neišėjome – iškeliavome ne tik kupini teigiamų emocijų, pasisėmę žinių, bet ir  kiekvienas gavome dovanų – apyrankę.

Antra mūsų stotelė buvo vienas didžiausių naujienų portalų Lietuvoje „Delfi“. Šiame portale pateikiami greiti bei objektyvūs straipsniai, karščiausios naujienos, naujausi fotoreportažai bei interviu. Turėjome puikią galimybę susipažinti su šio portalo vykdoma veikla, moderniosios spaudos galimybėmis, pamatėme ir sužinojome, kas vyksta portalo redakcijoje. Bendravome su žinomu žurnalistu, publicistu Andriumi Užkalniu, kuris skyrė savo laiko atsakydamas į mums rūpimus klausimus bei papasakodamas tiek apie „karčią“, tiek apie „saldžią“ savo žurnalistinę patirtį.

Po „sunkaus“ darbo paskutinė vieta, kurią aplankėme, buvo Nacionalinis dramos teatras. Ten žiūrėjome spektaklį „Biografija: vaidinimas“. Jame buvo svarstoma galimybė gyvenimą realizuoti scenoje – pervaidinti nepatikusias ar nepavykusias vietas. Spektaklis vertė susimąstyti  apie likimo neišvengiamumą bei asmeninį pasirinkimą.

Iš Vilniaus grįžome kupini įspūdžių, gerų emocijų, naujų žinių, išklausę įvairių istorijų, patyrimų bei pasisėmę kultūrinės patirties.

Gvidonė Miklovaitė