Pamokos netradicinėje aplinkoje

prie pavadinimo

Gimnazijoje startuoja projekto „Neformaliojo vaikų švietimo paslaugų plėtra“ veiklos. Jų metu mokiniai turi galimybę dalyvauti šešiose edukacinėse programose: gamtinės ir ekologinės krypties ,,Naudingosios iškasenos – durpės“ ir ,,Saugomos rūšys“;  technologijų ir kūrybinių industrijų krypties ,,Kompiuterinės grafikos dirbtuvės“ ir ,,Nanotechnologijos“; kultūrinės – meninės krypties ,,Menas už regėjimo ribų“ ir ,,Animacijos magija“. Projektą gimnazijoje kuruoja vyresnioji technologijų mokytoja Albina Rimšienė.

Pirmoje edukacinėje gamtamokslinėje – ekologinėje programoje „Naudingosios iškasenos – durpės“ dalyvavo IIc klasės mokiniai. Jie vyko į Rokiškio rajono Degėsynės durpyną. Mokiniai pagilino žinias apie naudingąsias iškasenas, sužinojo, kaip formuojasi durpės, kad joms susidaryti reikalingas vandens perteklius, augalija ir deguonies trūkumas, kad per metus susidaro vos milimetras durpių ir t.t. Paruošta produkcija eksportuojama į 50 šalių, net  ir į Ameriką!

Mokiniai pabraidė po didelius purvynus, bet laiką praleido smagiai ir prasmingai!

Tą pačią dieną buvo aplankytas 500 metų istoriją menantis Ilzenbergo dvaras, kuriame įkurtas natūralios žemdirbystės ūkis. Čia lankytojus žavi šimtametis parkas, jo pakraštyje esantys svečių namai, ypatingą istoriją turinti dvaro pirtis ir legendomis apipintas Meilės tiltas į ežero salą.

Antrojo edukacinio užsiėmimo metu „Saugomos rūšys“ mokiniai susipažino su saugoma Lietuvos fauna ir flora bei Lietuvos raudonąja knyga, sužinojo rūšių nykimo priežastis ir kokias gamtotvarkos priemones pasitelkę specialistai jas saugo. Keliaudami specialiai mokiniams sudarytu maršrutu, gimnazistai, dauguma iš IVb klasės, mokėsi pažinti gyvūnų rūšis, o maršruto pabaigoje nuo dengtos pakylos – apžvalgos aikštelės gėrėjosi stumbrais. Pašilių stumbrynas – vienas įspūdingiausių ir labiausiai lankomų Panevėžio girių turtų. Stumbryne laikomi Europos stumbrai, įrašyti ne tik į Lietuvos, bet ir į tarptautinę Raudonąją knygą. Gimnazistai turėjo galimybę pamaitinti stumbrus, pamatyti juos iš arti.

Albina Rimšienė,
vyresnioji technologijų mokytoja,
Technologijų centro vadovė