Gimnazistai dalyvavo „Tyrėjų naktyje“

prie pavadinimo

„Tyrėjų naktis“ yra ypatingas renginys, kai daugelis Europos mokslo ir tyrimų laboratorijų atveria duris visuomenei. Pirmą kartą „Tyrėjų naktis“ surengta 2005-taisiais Europos Komisijos iniciatyva.  „Tyrėjų naktis“ kasmet vyksta daugiau nei 30 Europos šalių, daugiau nei 300 Europos miestų. Lietuvoje didžioji dalis renginių paprastai vyksta Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Molėtuose. Čia įsikūrusiuose mokslo centruose ir laboratorijose mokslininkai kviečia dalyvauti eksperimentuose, simuliacijose, interaktyviose darbo grupėse, paskaitose, parodose, ekskursijose ir pan.

Rugsėjo 29-ąją mes, J. Graičiūno gimnazijos mokiniai, dalyvavome „Tyrėjų nakties“ renginiuose, vykusiuose Šiauliuose. Šiaulių universiteto Technologijos ir gamtos fakultete vykusio renginio metu susipažinome su optometrijos mokslu, akių tyrimams naudojama aparatūra. Optometrijos laboratorijos vedėja I. Andrijauskienė išsamiai supažindino mus su laboratorijos prietaisais, pamokė jais naudotis ir leido patiems viską išbandyti. Galėjome pasitikrinti savo regą autorefraktometru, išsitirti savo regos aštrumą, dioptrimetru išsimatuoti akinių stiprumą, atlikti daltonizmo testus. Ko gero smagiausia buvo pažvelgti į savo akis iš vidaus. Skamba neįtikėtinai, tačiau naudodamiesi oftalmoskopu galėjome ištyrinėti savo akių dugnus, rasti geltonąją dėmę, apžiūrėti akies kraujagysles. Nuobodžiauti tikrai nebuvo kada, džiaugėmės atsidūrę tikroje laboratorijoje ir dirbome lyg tikri medikai.

Ištyrę savo akis nusprendėme aplankyti ir Fotografijos muziejų. Ten susipažinome su senosiomis bei naujosiomis fotografijos technologijomis. Pasinaudojome senoviniu stereoskopu, kurį vėliau palyginome su naujoviškais virtualios realybės akiniais. Muziejaus darbuotojos į senąjį stereoskopą įdėjo specialias, tam skirtas dvi vienodas nuotraukas, kurios žiūrint pro prietaisą tapo viena trimate nuotrauka, o į virtualios realybės akinius galėjome patys įsidėti savo išmaniuosius ir veikti, ką tik panorėję! Taip pat sužinojome, kad virtualios realybės akiniai gali būti naudojami ne tik žaidimams žaisti ar filmams žiūrėti, tačiau ir operacijų simuliacijoms ar net virtualioms parodoms kurti.

,,Tyrėjų nakties“ renginių metu sužinojome tikrai daug dalykų, išmokome daug negirdėtų pavadinimų ir, žinoma, puikiai praleidome laiką. Dėkojame šią kelionę suorganizavusiai biologijos mokytojai Danutei Butkuvienei.

Ugnė Paulauskaitė