Gimnazistai dalyvavo Tyrėjų nakties renginiuose

prie pavadinimo

Tyrėjų naktis – renginys, kuris organizuojamas daugiau kaip 30 Europos šalių, o jo metu įvairių sričių mokslininkai kviečia žmones lankytis mokslo institucijose, tyrimų laboratorijose, dalyvauti eksperimentuose, paskaitose, įvairiose diskusijose, parodose, ekskursijose. Taip mokslininkai pristato savo veiklą visuomenei.

Tyrėjų nakties renginiuose dalyvavo ir Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai, kuriems išvyką į Šiaulių universitetą organizavo biologijos mokytoja Danutė Butkuvienė. Rugsėjo 28-ąją gimnazistai lankėsi šio universiteto botanikos sode. Čia su levandų – mėtų arbata mus sutiko dr. Rimanta Vainorienė, kuri skaitė paskaitą apie kvapniąsias ir romantiškąsias levandas. Sužinojome, kad šis augalas į Lietuvą buvo atvežtas iš Prancūzijos XVI amžiuje. Įdomu buvo išgirsti apie levandų gydomąsias savybes

Po jaukios paskaitos buvome pakviesti apžiūrėti Šiaulių universiteto botanikos sodo kolekcijų. Botanikos sodo direktorius dr. Martynas Kazlauskas organizavo vakarinį pasivaikščiojimą – ekskursiją po botanikos sodą ir už jo ribų. Direktorius įdomiai pasakojo apie retuosius Lietuvos augalus, kurie įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą. Susipažinome su naudingais ir nuodingais, taip pat invaziniais augalais, kurie pavojingi žmogaus sveikatai ir gamtai. Ekskursijos metu mokiniai buvo raginami tausoti gamtą, ją gelbėti ir suprasti, kad mes esame gamtos dalis, todėl mums privalu ja rūpintis.

Leonora Kirklytė