Išvyka į Latvijos sostinę Rygą

prie pavadinimo

Kelmės J. Graičiūno gimnazijos  trečių klasių mokiniai 2014 m. gruodžio 17 d. važiavo į Rygą. Tai buvo ilgai planuota kelionė ir kalėdinė dovana visiems!

Iš gimnazijos kiemo Šiaulių „Paralelės“ kelionių agentūros autobusu išvyko 43 gimnazistai ir jų auklėtojos Gitana Rudzevičiūtė, Irena Arlauskienė, Albina Rimšienė. Kelionės gidė Raimonda Pilipavičienė, vadovaujanti Šiaulių miesto gidų asociacijai, ne tik profesionaliai, bet ir linksmai pasakojo Latvijos, Rygos istoriją, mokė latviškos kalbos subtilybių, pasidalino mintimis apie gido – kelionių vadovo darbo specifiką.

Kelionės metu mokiniams buvo išdalintos užduotys „Why Riga?“ („Kodėl Ryga?“). Visiems pritariant, kad kur bevažiuotum į užsienį, lengviausia susikalbėti anglų kalba, anglų kalbos mokytoja ir IIIa klasės auklėtoja G. Rudzevičiūtė parengė trumpą žodynėlį angliškų frazių ir žodžių, reikalingų keliaujant. Mokinių užduotis buvo pasiskirsčius į grupes sugalvoti klausimų apie Rygą – 2014 m. Europos kultūros sostinę,  jos istoriją, gyventojus, lankytinas vietas, kultūrinius objektus ir užduoti šiuos klausimus sutiktiems gatvėje rygiečiams ar miesto svečiams, o surinkta informacija ir įspūdžiais pasidalinti važiuojant namo arba grįžus – parašant savo įspūdžius angliškai… Tai motyvavo mokinius pakartoti savo anglų kalbos žinias, išmokti naujų žodžių, tobulinti bendravimą anglų kalba.

Ryga mums pasirodė puikus miestas. Sužavėjo jos architektūra, ypač įdomus senamiestis! Ekskursijos metu aplankėme ir Cinevilla – latvių kino studijos filmavimų aikštelę. Tai atrakcionų parkas, supažindinantis su filmavimu ir specialiųjų efektų kūrimu. Mokiniai žiūrėjo, kaip buvo filmuojamas filmas „Rygos sargybiniai“, kokios butaforijos naudojamos, norint nufilmuoti vieną ar kitą specifinį epizodą. Didžiausia atrakcija, žinoma, buvo pačių gimnazistų dalyvavimas ir filmavimasis įvairiuose epizoduose.  Visa ši nufilmuota medžiaga buvo įrašyta į kompaktinį diską  ir padovanota mums.

Tikriausiai niekas neabejoja, kad bet kuri išvyka yra net tik pažintinė, kultūrinė, ugdomoji, bet taip  pat draugystės, santykių stiprinimas ir išbandymas. Smagu buvo girdėti mokinių dainas, skambančias autobuse, kurtinantį jaunatvišką juoką, mokinių norą bendrauti, klausti ir klausytis,  dalintis įspūdžiais, geromis emocijomis. Vienintelis trūkumas, kurį tenka pripažinti, kad 12 valandų kelionė yra per trumpa…

 

Gitana Rudzevičiūtė,
anglų kalbos vyresnioji mokytoja