Comenius projektas „Sulaužykim stereotipus, kurkim naują Europą“: Lietuva, Kelmė

prie pavadinimo

Kovo 19–25 d. mūsų gimnazijoje įvyko partnerinis Comenius projekto „Sulaužykim stereotipus, kurkim naują Europą“ susitikimas, į kurį suvažiavo mokiniai ir mokytojai iš Vokietijos, Ispanijos, Italijos ir Turkijos.

Susitikimo tema buvo „Stereotipai muzikoje ir jų laužymas“. Jau pirmą susitikimo dieną mokiniai pristatė savo namų darbus. Pirmiausia tai buvo klausimyno rezultatų pristatymas: mokiniai apklausė savo mokyklose apie 50 mokinių ir pristatė duomenis apie jų muzikinį skonį, įpročius ir kt. Po to vykusioje tarptautinėje konferencijoje mokiniai pristatė savo pranešimus. Visos pranešimų temos buvo suformuluotos kaip įsigalėję stereotipai, kuriuos reikėjo patvirtinti ar paneigti: pvz.: „Repas – tai tamsiaodžių treninginėmis kelnėmis muzika“, „Gyva muzika išnyks ateityje“, „Folkloro klauso tik pagyvenę žmonės“ ir pan. Galiausiai mokiniai pristatė tipišką jų šalies dainą. Mūsų gimnazistai pristatė ir padainavo Mažosios Lietuvos dainą „Eisva mudu abudu“. Tą dieną projekto dalyvius pietumis vaišino gimnazistų tėveliai.

Labai šaltą savaitgalį svečiai praleido keliaudami po Lietuvą: Žemaitiją, Trakus ir Vilnių. Nors ir sužvarbę nuo šiaurės vėjo, jie susižavėjo mūsų šalimi, iš ekskursijų grįžo kupini gražių ir nepamirštamų įspūdžių: susipažinta su gintaro meistrais Palangoje, dažyti margučiai Plateliuose, kepti kibinai Trakuose, apžiūrėta Plokštinės raketinė bazė ir aplankyta Lietuvos sostinė. Nors ir labai pavargę, jaunuoliai iš užsienio šalių kartu su mūsų gimnazistais apsilankė Šokių naktyje ir smagiai trypė lietuvių liaudies šokius. Dar viena ekskursija vėliau buvo surengta į Kryžių kalną, aplankytas Kelmės krašto muziejus.

Kitos dienos buvo skirtos darbui: Kelmės folkoro centre vyko muzikinis edukacinis užsiėmimas apie lietuvių liaudies instrumentus. Tą pačią dieną, vadovaujama muzikos mokytojo eksperto Svajūno Klimo, visa Comenius projekto dalyvių grupė gimnazijos Garso įrašų studijoje įrašė savo singlą, kurį išleido Leidybos centras – šis kompaktinis diskas buvo pristatytas baigiamajame projekto veiklos pristatymo renginyje. Tiek atvykę mokytojai, tiek mokiniai buvo sužavėti mūsų mokyklos teikiamomis ugdymo galimybėmis ir veikla.

Paskutinė diena – baigiamasis koncertas ir atsisveikinimas. Savaitė buvo įtempta ir prabėgo greitai, bet įspūdžiai ir užsimezgusios draugystės išliks ilgam.

Labai dėkojame gimnazistų, priėmusių Comenius projekto dalyvius, šeimoms už parodytą šilumą ir rūpestį, Folkloro centro darbuotojams Osvaldui Gerbeniui ir Nomedai Jokubauskienei, visai Comenius mokytojų ir mokinių grupei.

Ineta Leščiauskienė,
projekto koordinatorė, anglų kalbos mokytoja metodininkė