Minėjome Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną

prie pavadinimo

Sausio 27-ąją minėjome Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną. Gimnazijoje buvo paruoštas stendas, primenantis mums tragediją, kuri ištiko žydų tautą Europoje ir Lietuvoje. Susimąstyti apie didžiausią Katastrofą žmonijos istorijoje vertė ir nuotraukos, ir liudijimai, poetės V.Palčinskaitės eilėraštis: „Aš mažas apsiaustas virš krematoriumo./ Kai vandenys tyli,/ Kai laikrodžiai vėlina./ Aš – tavo vieniša vaikiška vėliava!/ Dabar tu jau niekur manęs nesurasi./ Aš rudenį būčiau atėjęs į klasę./ Bet… Viskas degėsiais ir kaulais nuklota – / Į pirmąją pamoką jau pavėluota.“

Per istorijos pamokas II klasių gimnazistai žiūrėjo ir aptarė dokumentinį filmą „Palieku tau savo vaiką“, savo mintis jie išsakė rašinyje: „Holokaustas Lietuvoje. Ar mes atsakingi už savo istoriją?“. IIa klasės gimnazistai anglų kalbos pamokoje skaitė tekstus iš knygos „Gyvybę ir duoną nešančios rankos“, apie Katastrofą kalbėta ir per pilietiškumo ugdymo, etikos pamokas.

Mūsų gimnazijos istorijos mokytoja Reda Sakalauskienė ir direktoriaus pavaduotoja Živilė Klimienė dalyvavo trijų dienų seminare Vilniuje „Holokaustas, kolaboravimas ir masinės žudynės Lietuvoje“. Seminarą organizavo Shoah Memorialas, Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus ir Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti. Šiame seminare buvo klausoma žymių mokslininkų iš Prancūzijos, Švedijos, JAV ir Lietuvos paskaitų apie Holokaustą Europoje ir Lietuvoje, diskutuota.

 

Reda Sakalauskienė,
istorijos mokytoja metodininkė