Vyko rajoninis informacinių technologijų konkursas

IMG_2641

Balandžio 14 d. Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos informacinių technologijų (IT) mokytojai Ilijana Petrauskienė, Ilona Sventickienė bei Algirdas Barančiukas sukvietė rajono bendrojo lavinimo mokyklų 9–12 klasių mokinius į informacinių technologijų konkursą. Mokiniai, kurie buvo suskirstyti į dvi amžiaus grupes, konkurse rungėsi komandomis bei individualiai. Visos užduotys buvo susijusios su Kelmės rajonu – lankytinomis vietomis, paminklais, žymiais žmonėmis…

Jaunesniųjų grupėje (9–10 kl.) komandą sudarė trys mokiniai, kurie atliko užduotis teksto rengykle, skaičiuokle bei kūrė pristatymus. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad geriausiai šioje grupėje sekėsi Kražių gimnazijos komandai (Gitana Šaltytė, Erika Kniūraitė, Edvinas Buivydas). Keliomis dešimtosiomis nuo jų atsiliko Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos jaunesnieji (Lukas Mikalauskas, Gabrielė Rimkutė, Marius Sakalauskas), o trečioji vieta atiteko Šaukėnų Vl. Pūtvio-Putvinskio gimnazistams (Gerardas Remeikis, Dovydas Bužinskas, Dovidas Ričkus). Šioje amžiaus grupėje dar rungėsi Elvyravos ir Kelmės „Aukuro“ pagrindinių mokyklų bei Tytuvėnų ir Užvenčio Šatrijos Raganos gimnazijų mokiniai.

Vyresniųjų grupėje (11–12 kl.) rungėsi tik 4 komandos, nors gimnazijų rajone tikrai daugiau! Kaip ir jaunesnieji mokiniai, vyresnieji taip pat atliko užduotis teksto rengykle, skaičiuokle bei rengė pristatymus, tačiau užduotys buvo sudėtingesnės. Pirmąją vietą šioje amžiaus grupėje iškovojo Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos komanda (Greta Rimkutė, Mantas Jocius, Emilija Sasnauskaitė). Šiek tiek nuo jos atsiliko ir antrąją vietą pelnė Tytuvėnų gimnazijos komanda (Karolis Levickas, Arminas Drukteinis, Dovilė Stoškutė), o trečioji vieta atiteko šaukėniškiams (Modestas Skurauskas, Karolis Želvys, Kristupas Šlimas). Ketvirti liko Užvenčio gimnazistai.

Mokykloje mokant informacinių technologijų, 10 klasės mokiniams gali būti siūlomi trys šio dalyko moduliai: programavimo, kompiuterinės leidybos bei tinklalapių pagrindų. Tai laisvai pasirenkami moduliai, todėl konkurse 10 klasės mokiniai darbus atliko individualiai.

Programavimo užduotį rinkosi tik Tytuvėnų ir Kelmės gimnazistai. Kelmiškis IIc klasės mokinys Vilius Gečas buvo nepralenkiamas programuotojas! Kompiuterinės leidybos užduotis atliko tik Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokinės, o iš jų geriausiai sekėsi Gabijai Lukonaitei (IIa klasė). Tiklalapių kūrimo žinias bei įgūdžius rodė Kražių ir Kelmės Jono Graičiūno gimnazijų mokiniai. Pastarosios mokyklos IIb kasės mokinei Faustai Tavoraitei tai padaryti sekėsi geriausiai.

11–12 klasių mokiniai, besimokydami informacinių technologijų A kursu, gali rinktis vieną iš trijų siūlomų modulių:  programavimo, elektroninės leidybos, duomenų bazių pagrindų. Programavimo užduotį atliko tik dviejų mokyklų – Tytuvėnų ir Kelmės Jono Graičiūno gimnazijų – atstovai. Kelmiškis Karolis Reimeris (IVa klasė) geriausiai atliko šią užduotį.

Elektroninės leidybos užduotį atliko tik Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos mokiniai, o geriausiai sekėsi Sauliui Krugliakovui ((IIIb klasė).

Po konkurso mokiniai buvo pakviesti puodelio arbatos, kavos ar sulčių, vaišinosi saldumynais bei diskutavo apie konkursą. Už vaišes konkurso rengėjai dėkoja rėmėjui – Nerijaus Šarausko vertimų biurui.

Konkursas organizuojamas kaip alternatyva IT olimpiadai, kurios metu mokiniai atlieka tik programavimo užduotis, nors IT dalykas – ne vien programų rašymas. Gaila, kad ir IT valstybinio brandos egzamino didesnioji praktinių užduočių dalis (50 %) yra programavimo užduotys.

Konkursas organizuojamas antrus metus ir jo rengėjai – Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos IT mokytojai –tikisi, kad jis taps tradiciniu ir jame dalyvaus daugiau rajono mokyklų.

Algirdas Barančiukas,
Kelmės Jono Graičiūno gimnazijos
IT mokytojas metodininkas