Dviračiais po Kelmę ir Europą su Erasmus+ partneriais

prie pavadinimo

Balandžio 8-14 dienomis Kelmės Jono Graičiūno gimnazijoje vyko mokinių iš Aschaffenburgo (Vokietija), Bergen op Zoom (Olandija) ir Genujos (Italija) mainų savaitė. Tai buvo antrasis Erasmus+ programos KA2 projekto „Dviračiais po Europą“ („Upcycle Europe“) tarptautinis mobilumas.

Dalyvauti šiame projekte nutarėme truputį abejodami ir nerimaudami, mat jo tema – dviračiai, transporto priemonė, kuri nėra populiari Kelmėje ir apskritai Lietuvoje, skirtingai nuo visų kitų mūsų partnerių. Tačiau būdami toliaregiški ir inovatyvūs švietimo atstovai siekiame ilgalaikių tikslų – ugdyti aktyvius Europos visuomenės piliečius ir suteikti jiems reikalingų kompetencijų. O tai ir yra pagrindinis šio projekto tikslas. Tvari ir ekologiška miestų plėtra, dviračiai kaip transportas ir sportas bei jų priežiūra – projekto kryptys. Pastaroji buvo susitikimo Kelmėje tema, sukėlusi mums nemenką iššūkį ir privertusi įgyti naujų įgūdžių.

Svečiai iš Vokietijos, Olandijos ir Italijos sugužėjo pirmadienį, o veiklos prasidėjo kitą dieną: partneriai pristatė savo mokyklas, vėliau namų darbus – mokomuosius vaizdo filmus apie dviračių priežiūrą. Dieną baigėme Kelmės kultūros centre padedami ilgamečių partnerių ­– Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyriaus specialistų. Jie surengė projekto dalyviams praktinį užsiėmimą apie lietuvių liaudies instrumentus ir mokė šokti liaudies šokius. Beje, surengus visų projekto veiklų įvertinimą, užsiėmimai kultūros centre projekto dalyvių buvo įvertinti kaip vieni įdomiausių. Taip pat geriausią įvertinimą gavo mokinių šeimos, kuriose svečiai gyveno visą savaitę.

Kitą dieną aplankėme didžiausią Šiaurės Europoje dviračių gamyklą Šiauliuose „Baltik Vairas“ ir stebėjome visą dviračio gamybos procesą. Olandai ir vokiečiai nustebo sužinoję, kad jų mėgstami dviračiai gaminami būtent čia. O bandymų laboratorijoje matėme, kaip užtikrinami šios transporto priemonės saugumo standartai. Žinoma, neužmiršome aplankyti ir Dviračių muziejaus bei Kryžių kalno.

Nors oras mūsų nelepino, surengėme dviračių turą po Tytuvėnų regioninį parką, vėliau pavaišinome svečius cepelinais. Surengėme svečiams ekskursiją į mūsų sostinę Vilnių ir Trakus.  Baigiantis mainų vizitui, atsisveikinimo dieną, gimnazistai surengė puikų koncertą: grojo grupės „Obertonas“, „Pack of Nails“.

Mūsų parengtą mainų vizito programą ir veiklas projekto koordinatoriai ir partneriai įvertino puikiai. Gimnazistai ir jų šeimos šiltai priėmė jaunuolius iš svečių šalių. Naujos patirties, kompetencijų ir įgūdžių įgijo ne tik mūsų gimnazistai, bet ir kartu dirbusi mokytojų grupė.

Nuoširdžiai dėkojame ponui Linui Laurinavičiui, sutikusiam ir padariusiam dviračių priežiūros dirbtuves savo dviračių ir remonto parduotuvėje – taip buvo išplėsta edukacijos erdvė ir padidėjo projekto poveikis. Dėkojame Kelmės „Žemaitės“ bibliotekos jaunimo centrui „JIE“ ir jo vadovui Rolandui Kančauskui, padėjusiam surengti projekte dalyvaujančiam jaunimui karaokė vakarą.  Nuoširdų ačiū tariame Etninės kultūros ir tradicinių amatų skyriaus vadovei Nomedai Jokubauskienei, darbuotojams Osvaldui Gerbeniui  ir Dianai Baškienei.

Baigėsi pirmieji projekto metai. Kiti metai praturtins mūsų gimnazistus mainų vizitais Olandijoje ir Italijoje.

Ineta Leščiauskienė,
anglų kalbos mokytoja metodininkė,
projekto koordinatorė Lietuvoje