Gimnazijos komanda – konkurse „Jūrų kelias“

prie pavadinimo

Gegužės 2 d. aštuonių gimnazistų komanda „Graičiūno Oceanʾo 8-kas – Alginija Mickūnaitė (Ia), Evelina Grigalaitytė (IIa), Benas Musneckis (IIb), Emilis Bartkus (IIb), Paulius Eitmantis (IId), Gediminas Makaras (IIIa), Karolis Leškys (IIIb), Danielius Ūksas (IIIb) dalyvavo vienuoliktame Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos organizuojamame konkurse „Jūrų keliais“. Konkurso tikslas – supažindinti vyresniųjų klasių moksleivius su jūrinėmis profesijomis, pritraukti visuomenės dėmesį, kad tai – perspektyvi, Lietuvai ekonomiškai naudinga, gerai apmokama profesija.

Konkurse dalyvavo dvylikos gimnazijų komandų iš įvairių Lietuvos miestų. Komandos kovėsi dėl pagrindinio prizo – kelionės AB „DFDS Seaways“ laivu į Karlshamną (Švedija). Konkurso dalyvius savo melodijomis sveikino ir Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestras, Lietuvos aukštosios mokyklos direktorius profesorius Viktoras Senčila.

Konkursą sudarė septynios užduotys, kurias turėjo atlikti visa komanda ar atskiri jos dalyviai, išrinkti burtų keliu. Komandų nariai iš anksto nežinojo, kokias užduotis teks atlikti kiekvienam dalyviui, todėl bet kokią užduotį atlikti turėjo būti pasiruošę visi nariai.

Teorinėje užduotyje komandos nariai turėjo žinot signalinių jūrų vėliavų reikšmes, atitinkamas raidines reikšmes ir mokėti dešimt pagrindinių jūrinių mazgų ir mokėti juos surišti. Puikiai jūrinius mazgus rišo A. Mickūnaitė ir K. Leškys. Mūsų komandos šios rungties rezultatas buvo vienas iš geriausių. Užduotyje baseine (G. Makaras, D. Ūksas, A. Mickūnaitė ir E. Bartkus) ir Dūmų labirinto užduotyje (E. Grigalaitytė, P. Eitmantis, B. Musneckas ir K. Leškys)  gimnazistai išbandė spec. rūbus ir puikiai atliko numatytas užduotis ekstremaliomis sąlygomis. Čia buvo labai svarbus gebėjimas dirbti komandoje ir greita reakcija. Virvės tempimo ir Metlynio metimo rungtyse dalyvavo visa komanda. Pirmosios pagalbos rungtyje burtų būdu komandos nariai išsitraukė, kas vykdys užduotis. Gimnazistams reikėjo naudojant spec. manekeną, skirtą žmogaus pradinio gaivinimo įgūdžiams įgyti, atlikti dirbtinį kvėpavimą, išorinį širdies masažą, mokėti panaudoti ir AID (Automatinį išorinį defibriliatorių) ir sustabdyti kraujavimą. Šiai rungčiai pasiruošti gimnazistams padėjo sveikatos priežiūros specialistė gimnazijoje Regina Legeckienė.

Kone sudėtingiausia užduotis buvo navigaciniame treniruoklyje (simuliatoriuje). Trys komandos nariai turėjo vairuoti locmanų katerį pagal nurodytą kursą Bosforo sąsiauryje, atsižvelgiant į ženklus ir išvengiant susidūrimų. Su šia užduotim puikiai susidorojo kritinio mąstymo kompetencijas išsiugdę „katerio kapitonas“ P. Eitmantis, „laivavedys“ K. Leškys ir „laivavedžio padėjėjas“ E. Bartkus.  Jų rezultatas buvo antras iš 12-os.

Visi konkurso dalyviai buvo apdovanoti rėmėjų atminimo prizais. Konkurso nugalėtojais, vyksiančiais keltu į Švediją, tapo Tauragės „Versmės“ gimnazijos moksleiviai, kurie konkurse dalyvauja jau eilę metų. Mūsų „Graičiūno Oceanʾo 8-kas”, dalyvavę konkurse pirmą kartą, kartu su Joniškio ,,Aušros” gimnazijos komanda surinko vienodą taškų skaičių ir iškovojo IV vietą. Gal konkurse dalyvavę mūsų gimnazistai jūreiviais ir nebus, tačiau įgijo neblėstančios darbo komandoje patirties, pasitikėjimo draugu, ištvermės, patyrė naujų įspūdžių ir geriau pažino save. Štai keletas jų atsiliepimų: ,,Konkursas labai patiko, norėčiau dalyvauti dar kartą. Konkurso metu susipažinau su LAJM mokymo baze, kuri paliko labai gerą įspūdį“ (D.  Ūksas) „Man konkursas labai patiko, nes vykdama į jį tikėjausi, kad pergalės ar pralaimėjimo atveju vis tiek bus smagu ir įdomu. Visa tai išsipildė su kaupu, buvo be galo linksma, sužinojau ir pamačiau daug naujų bei įdomių dalykų“ (A. Mickūnaitė). „Mano manymu, pirmąkart atvykus į tokio tipo konkursą pasirodėm gerai. Šiais metais susipažinom su konkursu, kitais metais labiau pasistengsime ir gausim pagrindinį prizą!“ (P. Eitmantis)

Loreta Šuklienė,
Informacijos centro vadovė