Holokausto aukų atminimui skirti renginiai

prie pavadinimo

Sausio 24 d. gimnazijoje apsilankė svečias iš Austrijos – Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus savanoris Matthias Gröller. Nuo 2019 m. rugpjūčio  jis dalyvauja Austrijos „Gedenkdienst“ organizacijos projekte „Kalbamės apie Holokaustą mokykloje“ Lietuvoje. Baigęs mokyklą Vienoje, vietoje šešis mėnesius trunkančios karinės tarnybos kariuomenėje jis pasirinko metų trukmės savanorystę šviesdamas mokinius apie Holokaustą.

Susitikimą sudarė dvi dalys. Aktų salėje vyko paskaita apie vieną iš šiurpiausių istorijos laikotarpių – Holokaustą. Paskaitos metu buvo rodomos fotografijos ir filmuota medžiaga, pasakota apie Holokausto prielaidas, antisemitizmo ištakas, socialinę žydų atskirtį visuomenėje bei nacių vykdomą politiką. Savanoris Matthias įvardijo, kad per Holokaustą buvo nužudyta buvo 5 860 000 žydų tautybės žmonių. Protu sunkiai suvokiami įvykiai palietė ne tik užsienio šalis, bet ir Lietuvą. Buvo kalbama apie masines žudynes Paneriuose ir 1941 m. birželio 27 d. įvykius Kaune, kai viešai buvo nužudyta 50 žydų. Siaubinga, kad atsirado žmonių, kurie tik abejingai žiūrėjo į tai, kas vyksta. Matthias paminėjo, kad Austrijoje taip pat buvo žmonių, pritarusių Adolfo Hitlerio veiksmams: „Mes taip pat esame šios žudymo mašinos dalis.”,- kalbėjo M. Gröller, o paskui pridūrė: „Mes nekalti dėl savo protėvių veiksmų ir negalime pakeisti to, kas atsitiko praeityje, tačiau aš jaučiu atsakomybę apie tai kalbėti. Mes esame atsakingi, kad atminimas išliktų gyvas”.

Po paskaitos trečios klasės gimnazistai susirinko į konferencijų salę, kurioje virė karšta diskusija apie propagandą bei stereotipus. Kartu su M. Gröller gimnazistai dalinosi mintimis apie įvairius visuomenėje gyvuojančius stereotipus: amžiaus, lyties, tautybės, religijos ir kt. Kita tema – propaganda. Mokiniai aiškinosi, kaip ji veikia, kodėl yra skleidžiama, kaip jai nepasiduoti. M. Gröller teigė, kad propaganda egzistuoja visur: filmuose, radijuje, spaudoje ir pan. Taip pat buvo analizuojamos pateiktos karikatūros, kuriose atsispindėjo propaganda.

Šis susitikimas, skirtas Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai paminėti, buvo ne tik informatyvus bei suteikė galimybę mokiniams pagilinti savo anglų kalbos įgūdžius, tačiau privertė susimąstyti, kaip propaganda bei stereotipai gali paveikti visuomenę ir kad mes turime jausti atsakomybę už savo šalies istorijos išsaugojimą, taikų gyvenimą ateityje.

Apie Katastrofą, ištikusią žydų tautą per Antrąjį pasaulinį karą, buvo kalbėta ir per istorijos, pilietiškumo pamokas, žiūrėta vaizdo medžiaga, parengtas informacinis stendas.

Akvilė Šimkutė