Susitikimas su JAV ambasados Vilniuje diplomatu

I sveitaine - prie pavadinimo- susitikimas su diplomatu

Karantinas dėl koronaviruso nesutrukdė mūsų gimnazijos mokiniams susitikti su JAV ambasados Vilniuje diplomatu ponu Andres Barcenu. Susitikimas vyko virtualiai per anglų kalbos pamoką ZOOM platformoje. Diskutavome emigracijos į JAV tema.

Pokalbio metu p. A. Barcenas pasakojo imigracijos istoriją, pabrėždamas, kad JAV gausu skirtingų tautybių žmonių. Šie žmonės emigruoti nusprendžia dėl įvairių priežasčių. Viena iš jų – naujos galimybės. „Prieš du šimtus metų žmonės emigravo į Ameriką, nes ji atrodė didelė, buvo turtinga agrokultūra, gausu gamtos išteklių. Kalifornijoje rasta aukso, vyko „aukso karštinė“, todėl užsieniečiai, suvilioti šios žinios, pradėjo sparčiai leistis į šio brangaus metalo paieškas“, – tvirtino p. A. Barcenas. Paminėta, kad į JAV atvykę žmonės neretai išsaugo savo tautos kultūrą, papročius ir tradicijas.

Kiti žmonės vyko siekdami išsigelbėti nuo karo, nepritekliaus arba buvo tiesiog mėgstantys klajoti po pasaulį, pažinti svetimus kraštus. Buvo ir tokių, kurie į Ameriką vyko ne savo noru. Diplomatas priminė ir tamsiu istorijos laikotarpiu pavadino skausmingą Afrikos praeitį – transatlantinę vergų prekybą, kai į Ameriką prievarta buvo gabenami afrikiečiai. Įdomu buvo sužinoti daugiau apie Eliso salą, kadaise buvusią vartais į JAV milijonams emigrantų.

Diplomatas kalbėjo ir apie galimybes įgyti JAV pilietybę. Susitikimą su gimnazistais ir anglų kalbos mokytoja Rasa Rimidyte-Liekiene diplomatas užbaigė žodžiais: „Aš Lietuvoje praleidau trejus metus. Tai geriausia šalis, kurioje esu buvęs. Aš myliu Lietuvą. Jums pasisekė, kad gyvenate tokioje gražioje šalyje. Malonūs žmonės, nuostabi kultūra, bet oras galėtų būti geresnis“, – šypsodamasis kalbėjo p. A. Barcenas.

Džiaugiuosi turėjusi galimybę dalyvauti šiame susitikime, jis buvo įdomus ir prasmingas, nes praplėtė istorijos, politikos, žinoma – ir anglų kalbos žinias!

Plačiau apie šį susitikimą ir jame dalyvavusių gimnazistų atsiliepimus galite paskaityti mūsų svetainėje publikuojamame leidinyje „Kelmės gimnazija. 2020 metų dienoraštis“, kuris yra čia: http://www.jggimnazija.lt/?p=6824

Akvilė Šimkutė