Kelmės krašto muziejaus ir gimnazijos bendradarbiavimas minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus

prie pavadinimo

2020-ieji – Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metai, o rugsėjo 23-ąją minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Mūsų gimnazijos bendruomenė kasmet mini šią datą, apie Holokaustą su gimnazistais kalbamasi per istorijos, pilietiškumo pamokas, dalyvaujama Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti organizuojamoje pilietinėje iniciatyvoje „Atminties kelias“, o šiemet buvo bendradarbiauta ir su Kelmės krašto muziejumi, kurio darbuotojai parengė projektą, skirtą Kelmės žydų bendruomenės istorijai ir rašytojo Icchoko Mero atminimui.

Kartu su istorijos mokytojomis Rima Serviene, Reda Sakalauskiene, lietuvių kalbos mokytoja Vaida Karabiene gimnazijos mokiniai pagerbė žydų aukų atminimą Kelmės Holokausto aukų kapinėse.

Kelmės krašto muziejuje gimnazistai dalyvavo parodos „Žydų kultūros pėdsakai Kelmėje. Icchokas Meras“ atidaryme, apžiūrėjo eksponatus, klausėsi vyriausiojo muziejininko Rimanto Servos pasakojamos Kelmės žydų bendruomenės istorijos, rašytojo I. Mero biografijos faktų, aktoriaus Kęstučio Mosėjaus skaitomo apsakymo iš I. Mero knygos „Geltonas lopas“.

12 val. gimnazistai rinkosi į informacinio stendo „Kelmės žydų bendruomenės istorija“, esančio miesto centre, pristatymą – jo metu kalbėjusi Kelmės krašto muziejaus direktorė Danutė Žalpienė komentavo stende esančias nuotraukas, pasakojo apie Kelmės žydų gyvenimą, papročius, religiją.

Prasminga, kad bendradarbiavimas su Kelmės krašto muziejumi šia tema tęsis: gimnazijos Tolerancijos centro prašymu informaciniai parodos „Žydų kultūros pėdsakai Kelmėje. Icchokas Meras“ stendai bus eksponuojami mūsų gimnazijoje, juos pamatyti galės visi gimnazijos bendruomenės nariai.

Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja

Kelmės krašto muziejaus nuotraukos