Paminėta Laisvės gynėjų diena

PRIE PAVADINIMOEdvinas Stoskus, IVc klase

Kaip ir visa Lietuva, mūsų gimnazijos bendruomenė kasmet mini Laisvės gynėjų dieną. Šiemet sukanka 30 metų, kai buvo apginta Lietuvos nepriklausomybė.

Sausio 13-osios įvykiai prisiminti per istorijos, pilietiškumo, etikos pamokas, klasės valandėlių metu. Kartu su mokytojomis Reda Sakalauskiene, Rima Serviene, Vilma Vipartiene, klasių auklėtojais mokiniai diskutavo apie tai, ką laisvė reiškia žmogui, visuomenei, šaliai, kokia yra nepriklausomybės kaina. Gimnazistai žiūrėjo vaizdo reportažus, dokumentinius Sausio 13-osios kadrus, vyresniųjų klasių mokiniai susipažino su pasaulio bendruomenės, atskirų šalių lyderių pasisakymais ir nuomone dėl šių įvykių Lietuvoje.

Grafinio dizaino mokytojas Martynas Turevičius kartu su savo mokiniais kūrė fotografijas, išreiškiančias laisvės ir šviesos idėjas – jos publikuojamos straipsnio pabaigoje, nuotraukų autoriai Edvinas Stoškus, Jostautas Sakas, Matas Markevičius, Kajus Gerbenis, mokytojai M. Turevičius, R.Sakalauskienė. IIb klasės auklėtojas Nerijus Šarauskas pateikė savo auklėtinių minčių apie tai, ką jiems reiškia Laisvės gynėjų diena. Paskaitykime!

 Živilė Klimienė,
direktoriaus pavaduotoja

 

IIb klasės mokinių mintys apie Laisvės gynėjų dieną

Sausio 13-oji asmeniškai man yra labai svarbi diena. Pagalvojus vien apie tai, kad vien dėl žmonių, kurie drąsiai kovojo už laisvę, dabar galime gyventi laisvai ir būti nepriklausomi. Turime būti labai dėkingi ir pagerbti juos jų žūties dieną ir ne tik, nes jeigu ne jie, nežinia kaip gyventume dabar.

***

Sausio 13 dieną lietuviai parodė savo vienybę, nes apsigynė nuo rusų okupantų. Tą dieną daug žmonių pasiaukojo, kad mano karta galėtų gyventi laisvai ir nepriklausomai. Manau, yra svarbu, kad šiuolaikinė karta apie tai žinotų, nes negalima pamiršti žmonių, kurie aukojo savo gyvybę, jėgas ir stengėsi dėl kitų

***

Sausio 13 diena yra svarbi tiek man, tiek, manau, visiems kitiems lietuviams. Smagu, jog lietuviai tokie vieningi ir drąsūs.

***

Sausio 13-oji – tai, manau, viena iš svarbesnių dienų metuose, apie kurią žino kiekvienas. Tą dieną paprasti Lietuvos žmonės aukojosi ir žuvo dėl visų kitų likusių, kad jie galėtų gyventi gerai, be jokių suvaržymų ir apribojimų.

***

Sausio 13-oji – tai yra svarbi diena mums visiems. Manau, tai viena jautriausių dienų metuose mūsų tautai.

***

Šita diena parodo, kas yra Lietuva ir kokio charakterio žmonės joje gyvena. Visą tą dieną galima apibūdinti vienu žodžiu – Laisvė.

***

Sausio 13-oji yra tvirtas įrodymas, jog mūsų tauta yra vieninga, drąsi, nebijanti kovoti už laisvę, nebijanti pasiaukoti dėl kitų. Kiekvienam iš mūsų  būtina prisiminti, jog dėl tų, kurie tą naktį nebijojo stoti prieš tankus ir išdidžiai skanduoti žodį „Lietuva“, šiandien mes esame nepriklausomi, gyvename laisvoje šalyje ir turime didžiuotis ja.

***

Sausio 13 diena yra labai svarbi mums visiems, ji parodo, ką žmonės galėjo padaryti, dėl laisvo gyvenimo, laisvos valstybės. Dar kartą istorija parodė, kad lietuviai nepasiduoda kovodami.

***

Nors apie sausio 13-ąją girdėjau tik iš vyresnių žmonių ir istorijos vadovėlių, ši diena man visada siejosi su laisve. Su žmonių ryžtu, atsidavimu, vieningumu ir kova. Dauguma jaunų žmonių to neįvertina, tačiau tik dėl to, kad žmonės nepabijojo kovoti, dabar mes esame laisvi.

***

Man Sausio 13 diena yra istorinė. Ji verčia mane susimąstyti, kiek daug mums reiškia tėvynė ir kiek dėl jos galėtume paaukoti. Kartais pagalvoji, kaip žmonės išvien stengėsi kovoti dėl laisvės ir netgi aukojo savo gyvybes. Kalbant ar girdint kitus kalbančius yra sunku įsivaizduoti, kaip reiktų pačiai reaguoti, jei tai atsitiktų dabar. Bet svarbiausia, kad dėl jų tokio didelio ryžto ir drąsos mes esame laisvi.

***

Man sausio 13-oji reiškia daug, tą dieną lietuviai kovojo už Lietuvos laisvę –žodžio, tautos, šalies. Tie žmonės, stoję ginti televizijos bokšto prieš tankus, paaukojo savo gyvybes už mūsų visų laisvę. Esu jiems labai dėkinga, nes dabar galiu gyventi laisvai. Jų pasiaukojimas mums davė laisvę, kurią turime branginti.