Renginiai, skirti Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai

prie pavadinimo

Mūsų gimnazijoje vyko Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirti renginiai – visi jie buvo virtualūs.

Sausio 27-ąją, Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, gimnazijos mokinių ir mokytojų grupė dalyvavo edukaciniame susitikime su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus savanoriu Niklas Hager. Iš Austrijos kilęs jaunuolis savanoriauja politiškai nepriklausomoje „Gedenkdienst“ organizacijoje, kuri nagrinėja nacionalsocializmo nusikaltimų priežastis ir pasekmes. Nuo 1992 metų šios organizacijos savanoriai siunčiami į šalis, paveiktas žmonių persekiojimo, naikinimo politikos, ir skatindami nevengti skaudžių praeities temų siūlo istorinę–politinę edukacinę programą. Į Lietuvą Niklas vykti norėjęs, nes jį sudomino muziejaus, kuriame šiuo metu savanoriauja, veikla.

Mums, susitikimo su savanoriu dalyviams, buvo pristatyta sukrečianti Holokausto istorija Lietuvoje. Savanoris teigė, kad čia ji kitokia, nei kitose nuo nacių nusikaltimų nukentėjusiose šalyse – itin didelis aukų skaičius per trumpą laikotarpį, nes su Vokietija besiribojusi strategiškai svarbi teritorija privalėjo būti, nacių supratimu, greitai paruošta kolonizacijai. Niklo pasakojimas apie be galo žiaurų elgesį su žydais ir juos gelbėjusiais žmonėmis buvo informatyvus, o man labiausiai įsiminė ir sukrėtė pasakojimas apie Panerių masinių žudynių vietos mechanizmą. Nors apie Antrojo pasaulinio karo įvykius, tarp jų ir žydų genocidą, mokomės mokykloje, iš Lietuvos žydų likimu besidominčio žmogaus sužinojome nemažai dar negirdėtų faktų ir pagalvojome apie visų mūsų atsakomybę išlaikyti atmintį gyvą.

Tos pačios dienos vakare JAV ambasados Vilniuje kvietimu dalyvauta dokumentinio filmo „Nana“ peržiūroje  ir susitikime su filmo režisiere Serena Dykman. Filme ji atkuria savo močiutės Maryla Michalowski-Dyamant išgyvenimą Aušvico stovykloje ir tyrinėja jos visą gyvenimą trunkančią kovą su netolerancija ir siekį, kad jaunoji karta ne tik žinotų, kas yra Holokaustas, bet jį suvoktų.

Gimnazistai su anglų kalbos mokytoja Rasa Rimidyte-Liekiene dalyvavo respublikiniame projekte „Apie tai, kas buvo prarasta“. Projektą organizavo Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kartu su partneriu – Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje.

Holokausto tema buvo kalbėta ir per istorijos, pilietiškumo pamokas, klasės valandėles.

Alginija Mickūnaitė

Keletas gimnazistų atsiliepimų apie susitikimą su Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus savanoriu Niklas Hager:

Labai įdomus pristatymas, sužinojau daug daugiau apie šiuos istorinius įvykius. Ir Niklas Hager gan gerai ištarė miestus lietuviškai, nors ir mandagiai atsiprašinėjo už savo tarimą.

 Patiko pristatymas ir bendravimas su dalyviais, įdomus pasakojimas.

 Buvo labai įdomu išsamiai išgirsti, koks buvo Holokaustas Lietuvoje. Buvo įdomu sužinoti šiek tiek daugiau, nei tik faktai, skaičiai ir datos.

 Kadangi mūsų šalį Holokaustas paveikė stipriai – paveikė mūsų kultūrą ir žmones – šia tema labai svarbu diskutuoti, jos nepamiršti, tad tokios paskaitos, kaip ši, padeda mums nuolat domėtis šia tema bei gilintis į ją. Niklas Hager puikiai pateikė informaciją, nebuvo nuobodu klausyti, jautėsi, kad pasakoja jaunas žmogus – jis suteikė paskaitai modernumo, o tai padėjo įdėmiai ją sekti, susikaupti.

Į valandos trukmės susitikimą sunku sutraukti visus pasakojamų įvykių niuansus, bet viskas buvo ganėtinai sklandžiai. Iš istorinės pusės, aš asmeniškai, mažai ką naujo sužinojau, bet iš anglų kalbos žinių pusės paskaita buvo labai naudinga, išmokau keletą naujų žodžių, sąvokų.

 Buvo be galo įdomu, labai įtraukė Niklas savo pasakojimu apie viską, skaidrės buvo labai įdomios. Viskas buvo profesionalu ir net nepastebėjau, kaip greitai prabėgo valanda.

IMG_20210127_105138