Pažintis su žvaigždynais Molėtuose

prie pavadinimo_576x768

 

Įgyvendindami projekto „Kokybės krepšelis“ veiklų programą, J. Graičiūno gimnazijos antrų klasių mokiniai, lydimi fizikos mokytojos Rasos Gabšytės ir karjeros specialistės Loretos Šuklienės, vyko į pažintinę, mokomąją ir profesinio veiklinimo išvyką ir aplankė Lietuvos etnokosmologijos muziejų, Molėtų astronomijos observatoriją ir Molėtų krašto muziejaus dangaus šviesulių stebyklą.

Molėtų astronomijos observatorija priklauso Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos institutui. Joje astronominius stebėjimus gali atlikti visi Lietuvos astronomai, aukštųjų mokyklų studentai doktorantai bei užsienio mokslo centrų atstovai. Ekskursijų metu observatorijos lankytojai supažindinami su dangaus pažinimo raida, Lietuvos ir pasaulio astronomijos naujienomis, teleskopais, nuostabaus grožio spalvotomis planetų, žvaigždžių, ūkų, spiečių, galaktikų nuotraukomis. Etnokosmologijos muziejus buvo įsteigtas 1990 m. ir yra vienintelis tokio pobūdžio muziejus pasaulyje.

Molėtų krašto muziejaus dangaus šviesulių stebykloje gimnazistai įsigilino į astronomijos mokslo ištakas, sužinojo apie dangaus šviesulių stebėjimo reikšmę senovės žmonių kasdieniam gyvenimui, jų pasaulėžiūrai. Dangaus šviesulių stebykla-šventvietė veikia nuo 1996 m. Jos įkūrėjas bei vadovas Jonas Vaiškūnas prie centre įrengto akmeninio Saulės-ugnies aukuro papasakojo, kaip senovėje buvo stebimi dangaus šviesuliai, atliekami kalendorinio laiko skaičiavimai, supažindino su senovės baltų Zodiaku.

Naktį, nuo 23.30 valandos, didžiausiu Šiaurės Europoje teleskopu gimnazistai stebėjo dangaus kūnus ir taip pagilino astronomijos žinias, be to, išvykos metu susipažino su astronomo, muziejininko, gido profesijomis.

Loreta Šuklienė,
karjeros specialistė