Gimnazisčių viešnagė Ispanijoje

defrit1

DEFRIT – tai tarptautinis jaunimo laikraštis, kurį leidžia mokiniai ir mokytojai iš Vokietijos, Italijos, Prancūzijos, Ispanijos ir Rumunijos. Lietuvai šiame projekte atstovauja Kelmės Jono Graičiūno gimnazija. Laikraštis išeina 4–5 kartus per metus, o kartą per metus visų išvardintųjų šalių dalyviai vyksta į partnerių susitikimus, kuriuose diskutuojama įvairiais leidybiniais klausimais, susipažįstama su žurnalistiniu darbu, bendraujama su jaunimu.

Kai dar 2011-ųjų metų rudenį gavome kvietimą atvykti į Instituto Monelos mokyklą La Korunoje, Ispanijoje, speiguotais žiemos vakarais tik svajodavome apie saulėtąją Ispaniją, nes lėktuvo bilietų kaina viršijo galimybes (projekto dalyviai patys turi nusipirkti kelionę, nes projektas nefinansuojamas; susitikimo šalis-organizatorė padengia visas kitas apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas). Tačiau dosnių Kelmės rajono žmonių dėka mūsų gimnazistams ši galimybė buvo suteikta ir balandžio 27 d. iš Vilniaus oro uosto pradėjome septynių dienų kelionę po Galisijos (šiaurės vakarų regionas Ispanijoje) žemę.

La Korunja – uostamiestis su beveik 250 000 gyventojų, jis įsikūręs labai gražioje įlankoje prie Atlanto vandenyno. Miesto architektūrai būdingi specifiniai langai ir balkonai – miradorai, o žymiausias orientyras – Heraklio švyturys (Hercules de Torres), vienintelis pasaulyje veikiantis dar romėnų statytas bokštas. Miesto rotušėje, esančioje įspūdingo grožio Marijos Pitos aikštėje, mus priėmė ir sveikino La Korunjos meras. Ekskursijos, kurią vedė buvę DEFRIT dalyviai, dabar jau universitetų studentai, po miestą metu aplankėme daug įvairių stilių bažnyčių, diktatoriaus Franko namą, San Pedro parką ir t.t.

Būti Galisijoje ir nepamatyti Santjago de Kompostelos – nuodėmė. Šis piligrimystės centras garsėja didinga katedra, kurioje palaidoti šv.Jokūbo palaikai. Tai trečia pasaulyje vieta po Jeruzalės ir Romos, sauganti šventojo palaikus, ir beveik tūkstančio kilometrų Jokūbo kelio tikslas, sutraukiantis milijonus piligrimų iš viso pasaulio. Ir mums teko patirti ir išbandyti piligrimo duonos, einant nedidelę atkarpą šio kelio – Caminos. O šį žygį pradėjome aukštai snieguotose kalnuose – O Cerbreiro kaimelyje, kurio bažnytėlėje XIV a.  įvyko legendinis Šventojo Gralio stebuklas – duona ir vynas pavirto į Dievo kūną ir kraują. Stebuklas buvo patvirtintas 1487 m. popiežiaus Inokentijaus VIII.

Susitikimo metu ne tik pažinome kraštą, bet ir dirbome, rašydami straipsnius naujam DEFRIT numeriui, kurį tikimės išleisti rudenį Kelmėje, bei susitikdami su vietiniais žurnalistais. Itin įdomus susitikimas įvyko didžiausio provincijos laikraščio La Voz de Galicia leidykloje ir redakcijoje, kur stebėjome, kaip „gimsta“ laikraštis. Šis laikraštis taip pat turi savo televiziją bei radijo stotį, kurių studijose taip pat lankėmės ir bandėm „pasimatuoti“ laidų vedėjų kėdes.

Kelmiškiams gimnazistams susipažinti su ispaniška kultūra ir gyvenimo būdu padėjo šeimos, kurios labai šiltai juos priėmė. Jų dėka mes pamatėme tokį Galisijos veidą, kurį pamatyti lemta ne kiekvienam turistui. Neužmiršome, kad ir patys atstovaujame savo šaliai ir paskutinio vakaro metu pristatėme lietuvių liaudies dainas, kurios susilaukė gausių ovacijų.

Neišdildomi įspūdžiai, seni ir nauji draugai iš įvairių Europos kampelių, šiluma ir dėmesys – štai ką parsivežėme iš svetingosios Galisijos. Tas vertybes mes gavome tik nepaprastai geranoriškų kelmiškių dosnumo dėka. Už paramą nuoširdžiai dėkojame ūkininkams Albertui Brazui, Vytautui Kareivai, Arūnui Baltrušaičiui, Vytautui Vaičikauskui, UAB „Milda“ direktoriui Vidui Rimkui, verslininkams Romai Cvikienei, Zenonui Mikučiui, Vilijai Kivylienei, Romualdui Navickui, Rimai Kučinskienei, Algiui Aleksandravičiui, Andriui Juciui bei nuolatiniam gimnazijos rėmėjui Romanui Paulauskui.

Nepaisant sunkmečio ir ekonominės krizės, šie šviesūs žmonės parėmė jaunimo iniciatyvą. Ačiū jiems!

Fausta Leščiauskaitė, Liucija Alubickytė, Gintarė Umantaitė