Dabartiniams trečiokams – platesnės būsimų studijų pasirinkimo galimybės

gimlogo

Dabartiniai trečiokai, norėdami stoti į aukštąsias mokyklas, 2014 m. turės daugiau galimybių įstoti į skirtingas specialybes. Vienodas išlaikytų brandos egzaminų rinkinys stojantiesiems atvers daug platesnį nei dabar studijų programų pasirinkimo spektrą. Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino 2014 m. geriausiųjų eilės sudarymo principus, kurių esmė – skatinti stojančiuosius rinktis ne vien socialinius mokslus, pastaraisiais metais sutraukiančius neproporcingai didelę dalį studentų.

2014 m. geriausiųjų eilė, pagal kurią teikiamas valstybės finansavimas studijoms, bus skaičiuojama pagal 4 dalykų rezultatus: privalomo lietuvių kalbos, pasirinktos srities pagrindinio ir papildomo dalykų bei kitos srities bendrojo dalyko. Dviejų iš dalykų (lietuvių kalbos ir literatūros ir pagrindinio dalyko) bus įskaitomi tik valstybinio brandos egzamino rezultatai, o kitų dviejų – valstybinio brandos egzamino rezultatai arba atitinkamai perskaičiuoti metinio pažymio vertinimai.

Atsižvelgiant į aukštus reikalavimus, keliamus studijų kokybei bei siekiant, kad studentai studijų starto metu būtų pasiekę pakankamą studijoms užsienio kalbos mokėjimo lygį, nustatytas užsienio kalbos mokėjimo slenkstis. Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio – anglų, vokiečių ar prancūzų – kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu. Vidurinėse mokyklose ar gimnazijose užsienio kalbų programos yra orientuotos į B2 lygį.

Aiškiau nustatomi reikalavimai ir stojantiesiems į sporto kryptį – jiems įvedamas sporto pasiekimų vertinimas. Nacionaliniai bei tarptautiniai sporto pasiekimai bus apskaičiuoti bei palyginti tokiu būdu, kad jie galėtų būti prilyginti valstybiniam egzaminui.

2013 metų laidos abiturientams galios geriausiųjų eilės sudarymo tvarka, panaši į šiemetinę – stojant į aukštąsias mokyklas konkursinis balas bus skaičiuojamas pagal trijų brandos egzaminų ir vieno metinio pažymio rezultatus, su sąlygiškai ribotu pretendavimu į valstybės finansuojamą vietą tam tikroje kryptyje.

2013 ir 2014 m. geriausiųjų eilės skaičiavimo tvarkas galima rasti čia: http://www.smm.lt/smt/priemimas/index.htm

Švietimo ir mokslo ministerijos tinklalapyje www.smm.lt yra sukurtas informacinis skydelis, skirtas 2014 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas tvarkai. Čia galima rasti ir atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus.
http://www.lamabpo.lt/sites/default/files/2014m_universitetu_salygos.pdf

http://www.infocentras.info/news.php