Debatai „Kodėl jaunimas nebesidomi kultūra?“

prie pavad.

Prieš rudens atostogas Informacijos centro konferencijų salėje vyko debatai, kuriuos organizavo gimnazistų prezidentas Laurynas Zavadskis, anglų kalbos mokytoja Snieguolė Zavadskienė bei jos asistentė, atliekanti praktiką mūsų gimnazijoje, mokytoja iš Turkijos Ayse Nursel Bora.

Gimnazistai anglų kalba aptarė šiomis dienomis itin aktualų klausimą: „Why youth isn’t interested in culture anymore?“ („Kodėl jaunimas nebesidomi kultūra?“). Viešnia iš Turkijos Ayse Nursel Bora papasakojo apie savo šalies jaunimo kultūros lygį, nesutarimus tarp skirtingų religines, kultūrines pažiūras turinčių gyventojų valstybės viduje, terorizmo problemą, išsakė savo nuomonę tam tikrais iškeltais klausimais.

Diskusijos metu buvo siekiama išsiaiškinti, kuo Lietuvoje užsiima jauni žmonės, kokių jie turi tikslų, kas jiems gresia, jei negerbs savo šalies kultūros. Taipogi buvo aptartos ir jaunų žmonių saviraiškos galimybės bei ką galima padaryti, kad nebūtų tiek daug negatyviai besielgiančių jaunuolių, t. y., turinčių tokių žalingų įpročių, kaip rūkymas, gėrimas, narkotikų vartojimas…

Po pasiruošimo etapo, vaizdo medžiagos peržiūros renginio dalyviai buvo padalinti į dvi priešingas nuomones turinčias pristatyti ir apginti komandas. Kiekvienas, dalyvavęs diskusijoje, turėjo išsakyti savo nuomonę, pateikti argumentus, paprieštarauti priešininkų komandai. Žinoma, buvo įvairių pasisakymų: vieni debatų dalyviai labai aktyviai įrodinėjo savo poziciją, o kartais net nebepaisė aplinkinių ginamos nuomonės, kiti savo pažiūras dėstė ramiau. Tai buvo labai vertinga patirtis visiems dalyvavusiems: panaudojome savo istorijos, literatūros, bendrąsias ir, žinoma, anglų kalbos žinias.

Galiausiai buvo sutarta, kad jaunimas, deja, nebesidomi savo šalies bei kitų valstybių kultūra tiek, kiek galėtų, nes didelę jaunų žmonių laisvalaikio dalį užima visiškai nereikalingi užsiėmimai, tokie kaip žaidimas kompiuteriu…

Agnė Gedminaitė