Comenius projektas ,,Sulaužykim stereotipus, kurkim naują Europą‘‘: Vokietija

PRIE PAVADINIMO

Pagal Comenius projekto programą gegužės mėnesį mūsų gimnazijos delegacija išvyko į antrąjį projekto susitikimą Tamm, Vokietijoje. Čia atvyko ir Turkijos, Lenkijos, Ispanijos, Italijos delegacijos. Žinoma, projekto veikloje dalyvavo ir šeimininkė Realschule Tamm mokykla. Šio susitikimo tikslas buvo pakeisti nusistovėjusią nuomonę, stereotipus apie madą ir patvirtinti, jog nesame tokie skirtingi, kokiais manėme esą.

Kelionė prasidėjo ankstyvą gegužės 15-osios rytą. Iš J.Graičiūno gimnazijos kiemo į Vilniaus oro uostą išvyko lietuvių delegacija: direktoriaus pavaduotoja Lijana Vaičiulytė, anglų kalbos mokytoja, projekto koordinatorė Ineta Leščiauskienė, anglų kalbos mokytoja Asta Bilienė, vokiečių kalbos mokytoja Raimonda Andriuškienė ir šeši mokiniai: JorūnėAntanaitytė, Kristina Žalandauskaitė, Milda Šuklytė, Simona Glazauskaitė, Gintarė Gerbenytė ir Martynas Petkevičius. Skridome per Frankfurtą į Štutgartą, o ten plačiai šypsodamiesi, mojuodami plakatais mūsų laukė šeimų, kuriose šešias dienas gyveno mokiniai, nariai.

Kitą dieną visų šalių delegacijos rinkosi į Tamm miesto mokyklą. Pasigrožėjome visų projekte dalyvaujančių šalių vėliavomis bei pačia mokykla, tądien  projekto dalyvius pasveikino, atminimo suvenyrus įteikė Tamm miesto meras, Realschule Tamm mokyklos direktorius.

Vėliau visi dalyviai buvo suskirstyti į darbo grupes ir pradėjo ruoštis madų šou. Per mažiau nei dvi valandas visi turėjome ,,atgaivinti‘‘, tai yra – visiškai pakeisti, nudažyti, sukarpyti savo baltus marškinius, pasigaminti draugystės apyrankes bei pasidaryti naują šukuoseną, merginos – makiažą.

Po to visos delegacijos pristatė namų darbus apie savo mokyklų mados tendencijas ir susiformavusius stereotipus apie madą. Mūsų gimnazijos mokinė Simona pristatė diagramą, kurioje atsispindėjo Kelmės gimnazistų nuomonė apie madą. Vėliau prasidėjusiame mados šou kiekviena šalis demonstravo savo tradicinius, kasdieninius bei šventinius rūbus. Šauni diena baigėsi pašėlusioje diskotekoje!

Kitą dieną visi važiavome į garsiąją Neuschwansteino pilį. Gėrėjomės  įspūdingo grožio gamta bei nemažai pasportavome, kol įkopėme į pačią pilį. Ekskursijos gidas pasakojo apie pilies valdovų gyvenimą, pilyje esančių daiktų reikšmę ir svarbą.  Vakare važiavome į restoraną, kuriame nebuvo jokių šakučių, šaukštų ar net lėkščių, nes tai buvo Rittermahl – viduramžių puota su maisto ragautojais, ritualais, iškilmingais tostais ir kitomis pramogomis.

Naują savaitę pradėjome kelione į Liudvigsburgą, kur vienoje iš trijų mieto pilių įrengtas nuostabus pasakų parkas. Visų pamėgtos pasakos apie vilką ir septynis ožiukus, Raudonkepuraitę, pelenę ir princą ir kitos buvo demonstruojamos judančių, kalbančių skulptūrų-pasakų personažų. Kai kurie pasakų veikėjai parko lankytojus galėjo net išgąsdinti… O vakare mokykloje visos delegacijos pristatė antrąjį namų darbą – suvaidinti pasirinktą pasaką. Mūsų gimnazistai vaidino muzikinę pasaką apie vilką ir septynis ožiukus. Nuotaikingu lietuvių pasirodymu nuoširdžiai džiaugėsi visi projekto dalyviai!  Dieną užbaigėme šokdami diskotekoje.

Paskutinę projektinės veiklos dieną mokiniai ir mokytojai važiavo į Europos parką. Važiuodami visi žavėjosi nuostabiais Alpių kalnais, kontrastu tarp karštos dienos ir sniego kalnų viršūnėse… O  parke įkurtos beveik visų ES šalių sumažintos versijos su daugybe atrakcionų, karuselių, parduotuvių… Per penkias valandas mes spėjome aplankyti Norvegiją, Švediją, Vokietiją, Graikiją, Angliją, Ispaniją, Italiją ir kitas šalis. Net pavyko įsiamžinti šalia Lietuvos sostinės Vilniaus! Nors ir smagu buvo paskutinę dieną, ji tuo pačiu metu buvo ir truputį liūdna, nes reikėjo atsisveikinti su žmonėmis, kurie per šį laiką jau spėjo tapti tavo geriausiais draugais!

Nauji įspūdžiai ir draugai, sulaužyti stereotipai – Comenius projekto vizitas į Vokietiją buvo nepakartojama, nuostabi patirtis visiems – ir mokytojams, ir mokiniams. Šaunu dalyvauti tarptautiniuose mainų projektuose, esame dėkingi žmonėms, kurių rūpesčiu galėjome tiek daug gero patirti: projekto koordinatorei I.Leščiauskienei, mokytojams, kurie kartu su gimnazistais rengė programą, padėjo jiems įgyvendinti idėjas ir sumanymus. Dėkojame ir Kelmės rajono savivaldybei, skyrusiai autobusą ir taip padėjusiai mūsų delegacijai nuvykti į oro uostą.

Simona Glazauskaitė