Europos kalbų diena

prie pavadinimo

Nuo 2001 metų rugsėjo 26 dieną Europa mini Europos kalbų dieną, kurios tikslas – pažymėti žemyno kalbų bei kultūrų įvairovę, atkreipti dėmesį į turtingą Europos kalbų paveldą bei įvairiomis priemonėmis skatinama mokytis naujų kalbų. Lietuvoje Europos kalbų dienos šventė yra švenčiama nuo įstojimo į Europos Sąjungą.

Mūsų gimnazijoje vyko įvairi Europos kalbų dienai skirta veikla. Gimnazijos stenduose bendruomenė galėjo susipažinti su Europos šalių vėliavomis bei surasti ir įsidėmėti žodį „Labas“, padedantį pradėti pokalbį bet kokia kalba, žodžius „Prašau“, „Atsiprašau“, „Ačiū“ ir kitus… Pertraukų metu gimnazijos televizija transliavo mokinių parengtą informaciją apie visas Europos valstybes, jų kultūrą, tradicijas, geografinę bei ekonominę situaciją, gimnazijos radijas tuo tarpu linksmino įvairiomis kalbomis atliekamomis dainomis. Antrų gimnazijos klasių atstovai savo žinias apie Europą parodė Macmillan leidyklos parengtoje linksmoje viktorinoje. Jos nugalėtojais tapo IIc klasės mokiniai: Rimvydas Budreckis, Eimantė Korytė ir Aurelija Dapnytė. Mokiniai apdovanoti gimnazijos anglų kalbos mokytojų įsteigtais prizais.

Viena pamoka buvo skirta Comenius projekto „Sulaužykim stereotipus, kurkim naują Europą“ ir daugiakalbystės olimpiados pristatymui. Mokinių delegacija, pagal Comenius projekto programą gegužės mėnesį viešėjusi Tamm Realschule, Vokietijoje, pasakojo savo įspūdžius ir patirtis mokantis užsienio kalbų ne mokyklos erdvėje, demonstravo skaidres, nuotraukas. Daugiakalbystės olimpiados komanda taip pat pristatė savo veiklą, dalijosi įspūdžiais.

Abu pristatymai pabrėžė kalbų svarbą jauno žmogaus gyvenime, kalbų mokymosi galimybes, teikiamas mūsų gimnazijoje, skatino daugiakalbystę ir tarpkultūrinį supratimą.

Užsienio kalbų pamokose taip pat buvo paminėta Europos kalbų diena, susipažinta su oficialia Europos kalbų svetaine, žiūrėtas vaizdo filmas.

Šventė pasibaigė, bet tikime, kad ji paskatino mūsų mokinius dar labiau domėtis tiek kaimyninių, tiek tolimesnių šalių kalbomis, istorija ir kultūra, įkvėpė jiems norą pažinti, bendrauti ir, žinoma, keliauti.

 

Snieguolė Zavadskienė,
vyresnioji anglų kalbos mokytoja

DSCF3172 DSCF3184 DSCF3185 DSCF3248